contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Zuppa Inglese A La Maya

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu aceasta dulcegarie, închei meniul de la ziua iubitului meu. Bineînteles, ca Zuppa Inglese facuta de mine este una pur inventata dupa pofta inimii. A iesit pe placul nostru. Racoroasa, proaspata, parfumata si plina de arome.

Imagine atasata

Imagine atasata

        Pandispan:
  • 4 oua mici
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri faina de spelta tip 812/se poate înlocui cu faina de grîu tip 405
  • 2 linguri amidon de porumb(Gustin)
  • coaja de portocala(netratata/bio)
  • amaretto(pentru stropit blatul dupa coacere)

        Crema de vanilie
  • 700 ml lapte
  • 2 pastai de vanilie
  • 2 galbenusuri
  • 7 linguri zahar
  • 70 g amidon de porumb(Gustin)
  • 50 g coaja de portocala confiata

       Crema de mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smîntîna lichida(de frisca)
  • 2 linguri zahar pudra
Pentru decor am folosit o mînuta chipsuri de cocos, coaja de portocala zaharisita si felii de portocala.

Se mixeaza ouale cu zahar pîna se obtine o spuma pufoasa, apoi se adauga coaja de portocala si se mixeaza usor timp de 10-15 secunde. Faina se amesteca cu amidonul si se încorporeaza lingura cu lingura la amestecul de oua pe masura ce se mixeaza foarte lejer. Se toarna amestecul într-o tava(37x32 cm) prevazuta cu hîrtie de copt, apoi se da în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 15 minute. Timpul difera daca preparati blatul cu faina de grîu. Faina de spelta se coace mai repede.

Imagine atasata
Imagine atasata
Dupa ce s-a racit blatul, se taie în 3 felii egale.
Imagine atasata

Crema se prepara cu cîteva ore bune înainte de a începe cu blatul. Pentru început se despica pastaile de vanilie, se scoate maduva si se adauga în lapte cu tot cu pastai. Se lasa asa vreo 2-3 ore la rece. Înainte de a prepara crema se scot cîteva linguri din lapte care se amesteca cu amidon. În laptele aromat se adauga jumatate din cantitatea de zahar si se pune la fiert. Restul de zahar se adauga la galbenusuri si se mixeaza pîna se deschid la culoare, apoi se adauga laptele cu amidon si se amesteca. Se îndeparteaza pastaile din laptele fiert si se adauga galbenusurile frecate. Atentie, laptele nu mai are voie sa fiarba. Se amesteca pe foc mic cu telul pîna se îngroasa crema. Atentie înca odata, crema nu are voie sa fiarba/clocoteasca deloc! Se lasa la racit, apoi se adauga coaja de portocala confiata.

Imagine atasata

Imagine atasata

Se aseaza primul blat pe platou, se stropeste cu amaretto apoi se acopera cu jumatate din cantitatea de crema. Se acopera cu cel de-al 2-lea blat, se stropeste cu amaretto, se niveleaza crema ramasa care apoi se acopera cu cel de-al 3-lea blat. Se stropeste din nou cu amaretto si se da la rece pentru cîteva ore cel putin. Mai bine pîna peste noapte. Eu am asamblat desertul într-o forma de carton îmbracata în folie de aluminiu, pentru ca nu am avut nicio forma de marimea potrivita. Se poate asambla însa si fara nici o forma. Crema nu curge.

Imagine atasata

Daca va întrebati de ce blatul este asa cret pe dos(vezi imaginea de sus),
sa stiti ca este din cauza, ca l-am lasat la racit fara sa-l dezlipesc de pe hîrtia de copt.
Daca vreti blat întins perfect, nu faceti ca mine.

Imagine atasata

A doua zi am preparat crema de mascarpone. Se mixeaza frisca cu zaharul pudra, pîna sta bat!
Se adauga mascarpone si se mixeaza pe viteza maxima. Iese o crema pufoasa si stabila.

Imagine atasata

Cu aceasta crema am acoperit blatul deasupra. Am încercat sa fac si eu un model cu sacul si un vîrf cu model de steluta. Pentru ca a iesit o catastrofa modelata, am înghesuit printre santuri chipsuri de cocos. Am mai cachat si cu un rînd de coaja de portocala siciliana pusa cu zahar de mine... si pentru ca înca arata jalnic, am sacrificat o floare din dendrobium nobile, care apropos are un parfum extraordinar! Înca lipsea touchul de culoare, asa ca am pus si olecuta de verde. Pe margini am pus felii de portocala... si gata opera mea de arta :D  Cum arata nu conteaza. Ce gust are... mmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!

Imagine atasata

Imagine atasata 
 
Notite:
 
-daca doriti o crema mai "consistenta" si mai frumos colorata, reduceti putin din amidon, adaugati 2-3 galbenusuri în plus, si mai adaugati ceva zahar. Sau faceti o crema pasticcera.
-sau, daca aveti sofran în casa, îl puteti lasa la înmuiat în putin din laptele vanilat caldut, strecurati licoarea colorata si o adaugati la crema.