contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ziua Internationala A Somnului 2011, Laboratorul De Somnologie Al Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Constanta (palazu Mare)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ziua Internationala a Somnului este sarbatorita in acest an pe 18 martie, sub sloganul “Dormi bine, cresti sanatos”, tema reliefand importanta somnului pentru toate varstele. 

De la nou-nascuti, scolari, adolescenti, adulti de varsta mijlocie si persoane de varsta a treia, cu totii au nevoie de un somn de calitate pentru a se mentine sanatosi.

Lipsa unui somn de calitate determina numeroase probleme de sanatate ca obezitatea, hipertensiunea, diabetul, se ajunge la o vigilenta scazuta, lipsa de atentie, reducerea concentrarii, scaderea productivitatii la locul de munca si in mediu academic, dar si producerea de accidente de masina. De exemplu, cei care sufera de insomnie sunt de 7 ori mai predispusi la accidente cauzatoare de deces sau leziuni severe fata de cei cu somn odihnitor.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Laboratorul de Somnologie al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta (Palazu Mare) va organiza vineri, 18 martie,  Ziua Portilor Deschise, manifestare dedicata informarii practice a populatiei in ceea ce priveste Sindromul de Apnee in Somn, subiectul fiind de mare actualitate atat medicala, cat si publica. 
 In Romania nu exista date oficiale despre incidenta SAS, insa conform datelor estimate de catre Societatea Romana de Pneumologie exista aproximativ 1 milion de pacienti adulti cu SAS, care nu sunt diagnosticati din cauza lipsei de informare sau care sunt netratati din cauza accesului la tratament si costurilor. in toata tara, in perioada 2004-2010 s-au facut aproximativ 8000 diagnosticari din care s-au tratat 2500 pacienti.
Ziua Internationala a Somnului este sarbatorita in acest an pe 18 martie, sub sloganul “Dormi bine, cresti sanatos”.
 

Apneea obstructiva in somn (SAS) este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii de cel putin 10 secunde, repetate si frecvente in timpul somnului. Se manifesta prin somnolenta excesiva in timpul zilei, tulburari de memorie si concentrare, depresie, oboseala cronica, reducerea vigilentei. 

Riscurile sociale si medicale asociate cu apneea obstructiva in somn netratata sunt: accidente rutiere, accidente profesionale si/sau casnice, moarte subita in somn, hipoventilatie diurna, hipertensiune pulmonara, hipertensiune arteriala sistemica, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, scaderea libidoului, impotenta.

Pacientul face o serie de investigatii obligatorii, se completeaza un chestionar, pe baza caruia se face o cuantificare a numarului de puncte acumulat, un scor, care spune stadiul bolii - daca este usoara, severa sau moderata. Apoi se face programarea pentru noaptea de diagnostic cand pacientul doarme cuplat la un aparat care inregistreaza toate miscarile acestuia, inclusiv stadiile somnului. 

Sunt monitorizate, de asemenea, tulburarile care apar in respiratie, tulburarile de ritm cardiac, gradul de oxigenare, de relaxare musculara, miscarile ochilor. in functie de diagnosticul stabilit dupa aceasta evaluare, se trece la cea de-a doua etapa: noaptea de terapie in care se testeaza proteza respiratorie - aparat in presiune pozitiva continua (CPAP) care este de fapt un ventilator. Rezultatele tratamentului se vor simti imediat: pacientii se vor bucura de un somn odihnitor, vor disparea sforaitul si somnolenta diurna, iar calitatea vietii se imbunatateste in mod evident.

Statisticile internationale arata ca pacientul tipic cu SAS este barbat (studiile din laboratoarele de cercetare a somnului arata ca SAS e de 5 ori mai frecvent la sexul masculin, iar la femei SAS este frecvent la menopauza), are varsta cuprinsa intre 30-60 de ani, sufera de obezitate (70% din pacientii cu SAS), fumeaza si are tulburari de somn, des identificate prin sforait si somnolenta pe timpul zilei.

Se estimeaza ca aproximativ 35% din populatia adulta nu doarme suficient, iar consecintele se rasfrang asupra sanatatii fizice si mentale, care implica la randul lor anumite costuri. Pentru Romania nu exista date, insa un studiu efectuat in SUA a determinat costurile insomniei, sume cuprinse intre $92.5 bilioane - $107.5 bilioane, 71,000 indivizi au avut leziuni in fiecare an datorate accidentelor din cauza somnului, 1.550 mor prin accidente legate de somn pe autostrada, 46% din ei raporteaza tulburari ale somnului care duc la absente de la serviciu, la evenimente sau erori la locul de munca (comparativ cu 15% la cei care dorm sanatos).

In Romania nu exista date oficiale despre incidenta SAS, insa conform datelor estimate de catre Societatea Romana de Pneumologie exista aproximativ 1 milion de pacienti adulti cu SAS, care nu sunt diagnosticati din cauza lipsei de informare sau care sunt netratati din cauza accesului la tratament si costurilor. In toata tara, in perioada 2004-2010 s-au facut aproximativ 8000 diagnosticari din care s-au tratat 2500 pacienti. 

In Romania, desi se practica somnologia de 15 ani, exista 2 mari probleme: nu exista inca competente recunoscute in specialitate, iar Casa de Asigurari refuza sa acopere o parte din facilitatile terapeutice absolut necesare bolnavilor.

Tocmai din aceste motive Societatea Romana de Pneumologie a investit in educarea si identificarea medicilor dornici sa-si dedice o parte din timpul si energia lor somnologiei, domeniu aflat la granita intre specialitati, prin organizarea de cursuri si ateliere practice de somnologie si ventilatie neinvaziva. Scopul acestor manifestari este instruirea medicilor din cat mai multe zone ale tarii. In present, persoanele afectate de Apneea in Somn Obstructiva sunt de regula pacienti ai medicilor ORL si cardiologi, nu numai ai celor pneumologi.

Societatea Romana de Pneumologie a fost infiintata in 1990, iar din anul 2000 are o sectiune dedicata Somnologiei. Exista in present in Romania 49 de laboratoare de somnologie atat in centrele universitare consecrate precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi si Constanta, cat si in alte orase importante din tara.

Prima Zi Internationala a Somnului (World Sleep Day - WSD) a avut loc pe data de 14 Martie 2008, sub sloganul “Dormi bine, traiesti cat mai treaz”. WSD este un eveniment anual, ce intentioneaza a fi o sarbatoare a somnului si un apel la actiune in legatura cu provocarile importante legate de somn, incluzand medicina, educatia, aspectele sociale si conducerea de autovehicule. Ziua Internationala a Somnului este organizata de catre Asociatia Mondiala a Somnologiei. 

Cele 10 reguli ale igienei de somn (pentru adulti) pentru o cat mai buna preventie a tulburarilor de somn:
Apneea obstructiva este asociata cu urmatoarele  simptome:
  • Simptome pe timpul noptii: sforait persistent zgomotos, pauze in respiratie, senzatie de sufocare si gafaiala, somn neodihnitor, vizite frecvente la baie

  • Simptome pe timpul zilei: dureri de cap matinale, somnolenta diurna, capacitatea redusa de concentrare, iritabilitate, adormire in timpul unor activitati de rutina. 

  •  Mesajele transmise cu ocazia Zilei Internationale a Somnului 2011 sunt urmatoarele:
     
  • Ziua Internationala a Somnului este un eveniment anual sustinut in vederea cresterii constientizarii populatiei asupra tulburarilor de somn si povara asezata de acestea pe umerii societatii. 

  • Problemele de somn constituie o epidemie globala ce ameninta sanatatea si calitatea vietii a pana la 45% din populatia lumii.

  • Majoritatea tulburarilor de somn pot fi prevenite sau tratate. Din pacate, pana acum, mai putin de o treime dintre cei suferinzi cauta ajutor specializat.

  • O mai buna intelegere a conditiilor de somn si mai multe cercetari in aceasta arie, vor ajuta la diminuarea greutatilor aduse societatii de catre tulburarile de somn.

    sursa: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta (Palazu Mare), ele.ro, constanteanul.com


  • 1. Fixati-va ora de culcare si cea de trezire
    2. Daca v-ati facut un obicei in a dormi pe timpul zilei, nu depasiti 45 de minute de somn 
    3. Evitati consumul de alcool cu 4 ore inainte de a merge la culcare si nu fumati
    4. Evitati consumul de cofeina cu 6 ore inainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul si multe bauturi carbogazoase, precum si ciocolata
    5. Evitati mancarea grea, condimentata sau prea dulce cu 4 ore inainte de ora de culcare. Este acceptata o gustare usoara inainte de somn
    6. Faceti miscare in mod regulat, insa nu chiar inainte de culcare
    7. Folositi asternuturi confortabile si curate
    8. Identificati o temperatura propice pentru somn si aerisiti bine camera 
    9. Blocati toate sunetele care va pot distrage de la somn si eliminati sursele de lumina pe cat posibil
    10. Nu folositi patul pentru munca de birou.