Zebra
Sursa Zebra
articol scris de Diana blog dianacakes.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Zebra, o prajitura foarte fina si nemaipomenit de gustoasa, una dintre favorite noastre
pt prima data am mancat aceasta prajitura facuta de mama unei colege de munca
de la ea am si reteta....asta se intampla cu multiiiiiiiii ani in urma
am intalnit-o sub diferite nume, daca stiti un nume mai reprezentativ va rog sa mi-l spune-ti si mie.
desi necesita multe oua veti avea o prajitura destul de mare, tava mea are 30/40 cm.
pt 3 foi de bezea: eu am mai avut albusuri in congelator si am copt 4 foi
18 albusuri
21 linguri de zahar
24 linguri de nuca macinata
9 linguri de faina
se impart ingrediente pt fiecare foaie cate: 6 albusuri, 7 linguri zahar, 6 linguri nuca, 3 linguri faina
fiecare foaie in parte se face separat astfel: bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate pana se topeste si se formeaza o spuma densa ce nu curge, adaugam nucile si faina si amestecam usor cu o lingura de lemn.
intindem compozitia pe dosul tavii unse bine cu ulei sau cu hartie de copt.
coaceam bezeaua la foc potrivit pana se usuca si devine aurie.
pt crema:
18 galbenusuri
18 linguri zahar
400 g unt
2 plicuri zahar vanilat
galbenusurile se pun la fiert pe aburi cu zaharul.
se bate bine cu telul incontinuu pana se leaga o crema foarte groasa, punem zaharul vanilat si o lasam la racit....daca nu o fierbeti suficient crema va fi prea moale.
cand s-a racit o mixam cu untul.
pt krantz:
15 linguri de zahar le punem intr-o craticioara la caramelizat.
cand s-a topit zaharul il turnam intr-o cratita sau tava unsa bine cu ulei si-l lasam sa se raceasca....atentie nu lasati sa devina maroniu pt ca va avea un gust amar.
zaharul racit se baga intr-o punga sau un servet si se piseaza cu ciocanul .
pt asamblare:
ungem foile de bezea cu crema, ultimul strat e cel de crema si deasupra presaram krantzul.
se taie a doua zi.