Zeama Aiata De Pastai Si Maruntaie
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Chiar nu am stiut cum sa ii spun chestiei asteia si, in despida fotografiilor nu tocmai minunate, datorate anumitor chestiuni legate si de dezapezit, este o reteta misto.
Acum sa va zic motivatia, am gasit o caserola foarte frumoasa cu pipote si inimi, aveam chef de ele fierte, cu mujdei. Si aveam in congelator pastai care ar merge tot cu mujdei ( In cartea lui Mihai Lupescu, Din bucataria taranului roman, pastaile aiate se numesc “ostropisca” dar eu nu am avut inspiratie sa dau o denumire retetei, poate dupa ce o perfectionez)
Ideea de baza e simpla, maruntaie si pastai, cu mujdei si mamaliga, fireste. Asa ca am fiert si produsele de origine animala si leguminoasa, cu nitica sare, o ceapa si un morcov. Aici s-a produs nitel balamuc, am lasat cam mult pe foc si s-a rasfiert fasolea, dar asta nu e bai la reteta, cand o sa o refac o sa poshez totul ca la carte :D
Am pus intr-o tava organele si fasolea (plus morcovii, dar nu e musai, data viitoare ii pun cainelui, sunt prea dulci). Am amestecat cu ulei, am dres de sare si piper si am dat la cuptor la foc iute (stiu ca erau prea fierte, era doar chestie de rumeneala si gust, cum ziceam, a doua oara stiu ce si cum).
Cat au stat alea cinci minute la cuptor, am facut un amestec de usturoi, smantana si supa.
Am turnat zeama usturoiata (aita, aiata) peste ce era in tava si am lasat sa isi vada de treaba (intre timp fierbea si mamaliga).
O sa spuneti ca nu ati mai vazut zama la tava, corect, dar nici eu nu eram hotarata pana la final ce vreau.
Desi pozele nu sunt magnifice (a fost zi de bezna) si nici nu am fost hotarata ce vreau de la viata, reteta e misto, doar ca o sa ii aduc doua mici modificari: nu o sa mai las morcovul in zeama (e dulce) si o sa pun putin otet. Asa ca o sa rezum:
- se fierb organele si fasolea cu zarzavat de ciorba (sau nu);
– se face mujdei cu zeama din supa si smantana grasa;
– se pune carnea si fasolea la cuptor cateva minute la foc mare;
– se toarna mujdeiul peste;
– se drege de sare, piper, iuteala, acreala.
Merge musai cu mamaliga, daca as avea pub asta ar fi clar o reteta de after beers.
Glumeam cu posat fasolea, oricum zama ar fi uniforma si nu s-ar vedea, nu mi-am dat eu seama cum ies pozele, tot impreuna le-as fierbe.
rororo