Zapiekanka Sau Pizza Pe Bagheta
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un alt "preparat" specific Poloniei este aceasta ZAPIEKANKA sau PIZZA PE BAGHETA.
Se vinde in piete, bodegi, pub-uri, pizzerii...practic la tot pasul o intalnesti.
Este cea mai populara mancare de strada in Polonia.
Ieftina ( preturile variaza intre 5 si 12 lei...cel mult 15 lei, in functie de continut ).
Cea mai des intalnita este cea clasica : bagheta/ sos de rosii/ ciuperci tocate marunt / branza ( ei sunt mari specialisti in branzeturi si lactete , care de altfel sunt destul de accesibile ca pret )
De aici in functie de dorinta poti cere " topinguri" suplimentar ( branza afumata- iarasi un produs specific zonei muntilor Tatra, respectiv statiunii Zakopane / piept de pui/ salam/ sunca/ porumb/ spanac/ arpagic ...etc.etc.
Lungimea unei ZAPIEKANKA este de cca 40 cm :)). Este foarte satioasa si extrem de gustoasa.
Datorita faptului ca e coapta in cuptoare speciale are coaja crocanta, fapt care duce simtitor la imbunatatirea gustului ;).
Am incercat s-o reproduc acasa .
In poze vedeti ce a iesit :)
Numai bagheta este din Polonia, in rest am folosit ingrediente relativ autohtone : sos de rosii / piept de pui afumat/ cascaval- branza tilsit/ ierburi de provence.
Practic puteti pune pe bagheta tot ce va place voua, cu conditia sa n-o incarcati prea tare....nu de alta dar ii ajung 5 minute la cuptorul incins (180- 190 * ) pentru a se patrunde daca e mai putin incarcata :), ceea ce este de dorit, nu-i asa ?!
Cat priveste bagheta ...va recomand una mai pufoasa , nu foarte indesata .... cred ca acele minibaghete care se gasesc la kaufland & lidl sunt ideale.
Sau poate aveti voi o sursa mai buna :).
Aici ZAPIEKANKA inainte de a fi bagata la cuptor:
....dupa 5 minute de stat la caldurica :))
Spor la " gateala" si... sa fiti iubiti !