Zana Noptii
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Odata si odata toate se intampla pentru prima data. De exemplu in una din noptile trecute Povestelnicul s-a aventurat sa calce pe cararile tainuite ale cofetariei. In continuare va propune o reteta relativ simpla pentru un desert perfect. Reteta este una clasica, cu modificari neesentiale. Modificarile respective, vremea in care a fost gatita si nuantele cromatice predominante – toate l-au inspirat pe Povestelnic sa-i dea si un nume acestei delicioase prajituri – cea din titlu. Si nu s-ar fi hotarat el sa se apuce de copt prajituri si sa dreaga creme daca nu s-ar fi ivit ocazia sa testeze niste produse, cu care nu prea a avut treaba pana acum: produsele “Dr. Oetker” care au menirea sa faca munca oricarui cofetar mai usoara si mai placuta.
Sa purcedem, dar, la treaba.
Pentru blat am folosit urmatoarele ingrediente:
4 oua
8 linguri zahar
6 linguri faina
6 linguri nuca maruntita
4 linguri de apa rece
1/2 plic praf de copt “Dr. Oetker”
1 varf de lingurita de sare
In primul rand am despartit galbenusurile de albus (cei interesati de metoda ilustrata mai jos, pot consulta ghidul scris in cele mai bune traditii pneumatice):
La cele patru albusuri am adaugat un varf de lingurita de sare si le-am batut cu mixerul la viteza maxim posibila. Cand in vas se obtine o spuma afanata, se adauga zaharul si se mai mixeaza 3 minute.
Dupa asta am adaugat galbenusurile si le-am batut pana la omogenizarea culorii. Dupa asta am adaugat 4 linguri de apa si am mixat din nou.
Am mutat substanta formata intr-un vas mai larg unde am incorporat si faina amestecata in prealabil cu praful de copt.
In final am adaugat si nuca tocata marunt.
Apoi, am acoperit cu pergament de copt o tava plata si am turnat in ea masa vascoasa pentru blat. In tava nivelul acesteia era aproximativ de 80 mm. Am infierbantat cuptorul la 170°C, si am trimis tava la copt, pentru 30 min. Dupa ce a fost gata, am scos blatul si l-am lasat sa se raceasca.
Cat timp se facea baza prajiturii noastre, Povestelnicul s-a ocupat de crema.
Ingrediente pentru crema:
250 gr unt
8 linguri zahar pudra
2 linguri cacao neagra “Dr. Oetker”
2 lingurite esenta de menta “Dr. Oetker”
Pentru prepararea cremei, am amestecat untul si zaharul pudra cu o furculita, intr-o baie de abur (bain marie), pana untul a inceput sa se topeasca, dupa care am omogenizat continutul bolului cu un tel, pana s-a dizolvat tot zaharul (gustati si convingeti-va ca zaharul nu se mai simte).
Apoi am adaugat esenta de menta,
doua linguri de cacao neagra si am mixat bine 3-4 minute (puteti folosi mixerul la treapta joasa). Aici trebuie sa aveti o rabdare de fier, pentru ca aroma de cacao gadila irezistibil narile – intr-atat este de aromata.
Cam atat cu crema. A ramas sa fac siropul pentru foi.
Pentru sirop am folosit:
100 ml apa calduta
3 lingurite zahar pudra
1 lingurita esenta de menta
Zaharul si esenta trebuie dizolvate complet in apa.
Cand blatul s-a mai racit (este abia caldut) l-am taiat in patru careuri de dimensiuni identice.
Intr-o tava de dimensiuni potrivite am intins un strat subtire de crema peste care am pus o foaie de coptura (primul strat are menirea de a stabiliza structura noastra arhitecturala pe tacam, in caz contrar prajitura va avea dorinta de a decola de pe tacam). Suprafata foii am insiropat-o uniform si am intins deasupra un strat de crema. La fel am procedat si cu foile ramase.
In final a ramas sa pun ciocolata peste prajitura, ca sa nu zic cireasa peste tort. Pentru asta a folosit ciocolata neagra – cam 50g. Am dat-o prin razatoare si am presurat-o peste crema de pe ultima foaie. Ciocolata trebuie pusa din timp in congelator, numai rece se va rade bine. In caz contrar va nimeri mai multa ciocolata pe degete decat pe prajitura (din acelasi motiv, cand o radeti, tineti ciocolata prin folie).
Daca nu vreti sa va obositi sau nu aveti ciocolata, partea decorativa a prajiturii poate fi salvata cu ornamentele de la “Dr. Oetker”.
Cam asta a iesit. Prajitura trebuie pusa la frigider cel putin pentru o ora, ca sa se imbibe bine foile cu crema. Eu am lasat-o pana dimineata.
Iar dimineata, cu un ceai cald, prajitura a dat o nota foarte dulce acelui inceput de zi.
Sa fiti sanatosi.