contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Zahar Vanilat Si Esenta De Vanilie Homemade

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Zahar vanilat

Sambata am vizitat niste prieteni vechi si am mancat un homemeade Sushi delicios, facut chiar de ei. Am povestit despre vacante si colegi de liceu, despre mancare si planuri de vacanta.  Am vorbit si despre mancarea asiatica si am ajuns la excursia lor fabuloasa in Malaezia unde au vizitat livezi de fructe tropicale, au degustat din fructe care la noi nu ajung niciodata si au invatat lucruri extrem de interesante despre spice-uri(mirodenii).

In Asia ei au vizitat un market de spice-uri de unde au adus o multime mirodenii mai putin intalnite la noi.

Printre altele prietenii nostri au adus inapoi betisoare de vanilie si eu am primit unul din aceste betisoare cadou. Astfel am pornit in calatoria zaharului vanilat facut in casa.

Vanilia naturala este produsa in cantitati limitate in Mexic si in Asia. Este originala din Mexic, de la marginea padurii tropicale si este a doua mirodenie ca si raritate si pret dupa saffron.

Betisorul de vanilie este produs de o ohidee foarte rara care creste la inaltimi foarte mari in copacii din padurea tropicala. Floarea se deschide pentru mai putin de o zi si trebuie sa fie polenizata in acea zi de o specie rara de Hummingbirds sau de o specie de albine.

Orhideea care produce betisorul(cu boabele) de vanilie este singura orchidee, din peste 20000 de specii care produce mirodenia.

Betisoarele de vanilie sunt culese verzi si sunt supuse unui process de uscare care dureaza de la 6 luni pana la 1 an.

Vanilia este produsa in zilele noastre in Mexic, Tahiti si Madagascar(unde a fost importata in jur de 1840 si unde polenizarea se face de catre oameni prin procedee specifice).

Ceea ce folosim noi astazi (zaharul vanilat, esenta de vanilie) sunt imitatii chimice ale vaniliei pure. Pretul vaniliei pure este foarte ridicat si betisoarele de vanilie se gasesc in magazinele bio, specializate sau prin comanda on-line.

Pentru a face zahar vanilat avem nevoie de:

  • un borcan etans
  • 200g-400 g  zahar alb
  • un betisor de vanilie taiat in doua pe lungime

Se pun zaharul si betisoarele de vanilie in borcanul etans si se lasa aproximativ o saptamana sau doua. Astfel ati obtinut un zahar vanilat cu o aroma deosebita. Pot sa va spun ca zaharul vanilat creat astfel are un gust diferit de cel cumparat in plic, fiind mai aromat.

1 lingura de zahar vanilat= ¼ lingurita esenta de vanilie

Pentru a face esenta de vanilie avem nevoie de:

  • 180 ml vodka pura
  • 1 betisor de vanilie
  • un borcan etans

Asezati betisorul de vanilie taiat in doua, pe lungime, la macerat in vodka aprox 6 luni si veti obtine esenta de vanilie.

POFTA BUNA!!!



Articol recomandat de retete30minute.wordpress.com