Zacuscă
Sursa Zacuscă
articol scris de c_bitica blog vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bună prieteni
De data asta nu e rețetă de pâine! Dar stați liniștiți, vin cu o rețetă care se mănâncă pe pâine! Cu o rețetă de zacuscă! Știu, pe net sunt multe rețete de zacuscă, dar doream să vin și eu cu versiunea mea. Cred că în fiecare rețetă se descoperă câte un truc, un truc care e din familie sau de la prieteni. Deci toate rețetele de zacuscă nu sunt la fel. Bine, la mine poate diferența e la cantități, sau în modul cum am făcut-o. Rețeta am făcut-o după metoda lui mama, la cantități nu, nu am apucat s-o întreb ce cantități folosește ea, asta pentru altă ocazie... Dar am făcut cu toate zarzavaturile coapte, cum face mamă, inclusiv cu ceapa coaptă, în modul ăsta nu se prăjește ceapă și nu face așa de mult rău persoanelor care suferă cu fierea și cu digestia. E adevărat, mama când face zacuscă face în cantități enorme, coace zarzavaturtile la cuptorul de afară cu foc, oricât aș coace eu zarzavatul în cuptor nu vor obține gustul ăla de la fum. Dar a ieșit destul de asemănătoare, așa că dacă voi aveți posibilitatea să le caceti pe foc e și mai bine.
Cu toate că zacusca e foarte comună la noi în România, zacusca se face în toată zona balcanică, iar originea cuvântului e slavă, care înseamnă pur și simplu gustare sau mușcătura. Rădăcina cuvântului indică, gustoase, o mușcătura sau gustare. Informație reluată de aici.
Hola amigos
Esta vez no vengo
con una receta de pan! Pero tranquilos vengo con una receta que se come encima
del pan! Vengo con una receta de zacusca! Sé que en internet (por lo menos en
mi idioma) hay muchas recetas, pero quería enseñaros mi versión, creo que en
cada versión hay algún truco, bien pues la diferencia que hay en mi receta
serán, las cantidades y el modo de como la he hecho. Yo he horneado toda la
verdura, incluso la cebolla, de este modo no se fríe la cebolla y no hace daño
a las personas que sufren de cólicos y con la digestión. Este es el modo como
hace mi madre la zacusca, eso sí, ella hace en grandes cantidades! Hace en
grandes cantidades y hornea la verdura en un horno hecho de tierra y con fuego
de leña, aquí pueden ver el horno. Pero ha salida a la zacusca de mi madre,
pero si tienen la ocasión de hornear la verdura a la parrilla o a un horno con
fuego no ezite en úsalo.
Aunque la zacusca
es muy común en mi país, zacusca se hace en toda la zona balcánica, y el origen
del nombre viene de eslavos, significa aperitivo o snaks (creo que es el
snaks más saludable!) La raíz de la palabra indica, sabroso, morder y snaks. La
información de aquí.
Ingrediente:
2 kg ardei gras
1200 gr vinete
1100 gr ceapă
300 gr bulion
200 gr ciorba de roșii (sau roșii crude date prin mașină)
100 gr ulei de măsline virgin extra
2 foi de dafin
sare după gust
Ingredientes:
2 kg pimiento para asar
1200 gr berenjenas
1100 gr cebolla
300 gr tomate frito
200 gr tomate triturado (se puede y tomate natural)
100 gr aceite de oliva virgen extra
2 hojas de laurel
sal al gusto
Modul de preparare:
1. Preprarea zarzavatului. Spălăm bine ardeiul, vinetele și punem împreună cu ceapa la cuptor să se coacă la 190ºC, vinetele și ardeiul se coc mai repede, aprox 30-40 min iar ceapa durează mai mult, trebuie coapte aprox 1h (dacă sunt mai mici cepele, se vor coace mai repede). Curățăm ardeiul, vinetele și ceapa, lăsăm să se scurgă puțin vinetele de zeamă. Tocăm zarzavatul și-l punem la fiert împreună cu uleiul. Eu am tocat vinetele cu un cuțit de lemn, ardeiul și ceapă le-am mixat.
2. Fierberea. De fiert eu le-am pus în felul următor, am pus prima data ceapa cu uleiul și o linguriță de sare, în momenrtul când a început să fiarbă am adăugat pasta de roșii și ciorba de roșii, după aceea a urmat ardeiul, vinetele și foile de dafin. Las să fiarbă la foc mic-mijlociu, amestecând mai mereu, trebuie lăsat să fiarba aprox 2 ore, până când vedem că la consistență e mai groasă și vedem puțin uleiul deasupra deci trebuie să elimine foarte mult din lichidul care îl are. Foarte important, înainte de a pune în borcane zacusca, trebuie să potrivim de sare, dar să nu o faceți prea sărată! știți că atunci când ceva e fierbinte te poți înșela la câtă sare e nevoie. Dacă lăsați mult timp fără a amesteca, există riscul să se lipească, sau când amestecați să sară zacusca prin toată bucătăria.
3. Conservarea. Dacă dorim să conservăm pentru mai mult timp E nevoie de borcane sterilizate, în momentul când e gata punem în borcane, foarte important! să nu aibă nici o picătură de apa borcanele. Odată pusă în borcane și strânse bine capacele la borcane, punem borcanele într-un loc ferit de căldură, lumina... acoperim bine cu o pătură și lăsăm fără a mișca borcanele 24h-48h. După aceea fierbem borcanele la bain-marin 20 min, odată fierte la bain-marin lăsăm din nou să se răcească acoperite cu o pătură. În modul asta poate dura chiar și doi ani, dar eu nu recomand atâta timp, produsele conservate după un an își pierde parte din propietațile care le mai are, pierde din culoare... deci trebuie consumată înainte de un an, chiar dacă ea poate ține și doi ani.
Modo de elaboración:
1. La preparación
de la verdura. Limpiamos bien el pimiento, la berenjena y ponemos junto con la
cebolla en el horno para asar, hay que hornear a 190ºc, las berenjenas y los
pimiento se hornean antes, pueden tardar unos 30-40 min, pero la cebolla tarda
más, alrededor de 1h (si se utiliza cebolla de tamaño pequeño, están listas
antes de 1h). Quitamos la piel a los pimientos, las berenjenas y a las cebollas,
dejamos escurrir un poco las berenjenas del líquido que suelta. Trituramos las
verduras y ponemos a hervir junto con el aceite. Yo he triturado el pimiento y
la cebolla con la batidora, las berenjenas las he machacado con un cuchillo de
marera, es un cuchillo especial para las berenjenas asadas.
2. La cocción. Las
he puesto a hervir en el siguiente modo, primero he puesto la cebolla junto con
el aceite y una cucharadita de sal, en cuanto rompe a hervir añado el tomate
frito y el tomate triturado, después añado el pimiento, las berenjenas y las
hojas de laurel. Dejo hervir a fuego medio-bajo mezclando bastante a menudo,
(al principio no hace falta mezclar muy a menudo, pero después de pasar algo de
tiempo hace falta mezclar más a menudo) hace falta hervir al aprox 2 horas, debe
de eliminar casi todo el líquido, en el momento que se ve por encima el aceite
(como unos charcos pequeños) seguramente esta lista. Muy importante, antes de
ponerlos en tarros hay que ajustar de sal, tener cuidado que cuando está muy
caliente no nos damos cuenta la sal que hace falta. Si se deja mucho tiempo sin
mezclar hay dos riesgos, se puede pegar y si se deja bastante tempo sin mezclar
empieza a saltar por toda la cocina.
3. La conservación.
Si deseamos conservarla para mucho tiempo, hace falta tarros esterilizados, en
el momento que esta lista se pone en tarros enseguida después de haber apartado
del fuego, muy importante! los tarros no deben de tener ni una sola gota de agua.
Una vez que están en los tarros y bien serados, los ponemos en un lugar
apartado y cubrimos bien con una manta, dejamos sin moverlos entre 24-48 horas.
Después ponemos a hervir los tarros a bain-marin unos 20 min, una vez que están
listos los dejamos enfriar otra vez cubiertos con mantas. De este modo hoz
puede durar y hasta dos años, pero yo no lo recomiendo, aunque no se estropea
pierde propiedades, las propiedades que le queda después de la cocción., pierde
parte del color, no sé si os habéis dado cuenta en alguna mermelada, así que
hay que consumirlo en un año, aunque puede durar y dos años.