contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Zacusca Dietetica, Fara Ceapa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 



Dragii mei, va prezint ultima zacusca din anul asta, o zacusca cu totul speciala, conceputa pentru cei cu probleme digestive. Nu contine deloc ceapa iar vinetele se fierb, nu se coc...insa cu toate astea, e extrem de delicioasa!!!
Sper sa mai ajungeti sa o faceti, caci chiar merita ;)
Ingrediente:
- 10 kg. vinete
- 5 kg. ardei capia
- 1 1/2 litri ulei
Pentru saramura:
- 4 litri apa
- 500 g. sare groasa
- 400 ml. otet
Inainte de a incepe trebuie sa tineti cont de ceva foarte important in prepararea acestei zacusti: nu se foloseste nimic de metal!!! Pentru amestecare, folositi lingura de lemn!!!
Mod de preparare:
Se coc ardeii, se curata si se scutura bine de seminte. Se pot si spala, daca intampinati niste seminte prea incapatanate :P.
Se trec apoi prin masina de tocat.
Vinetele se curata de coaja, se taie in sferturi, pe lungime (rezulta 4 bucati) sau daca sint prea mari, in 8.
Se scot, cat putem de bine, semintele.
Se prepara saramura, amestecand toate ingredientele expuse mai sus.
Sferturile de vinete se pun, in transe, in saramura (atat cat incape in oala, pentru ca saramura sa le acopere bine). Se fierb 15 minute, timp in care se tot scufunda cu lingura de lemn in saramura.
Se scot apoi intr-o strecuratoare si cand se racesc putin, se storc bine in maini. Intre timp, se pun la fiert alte bucati de vinete. Cand ati terminat de fiert intreaga cantitate de vinete (si le-ati stors) se dau prin masina de tocata carne.
Se caleste in 1/2 litru ulei ardeiul macinat cca. 45 de minute, amestecand incontinuu (cu tabla dedesubt)


Separat, intr-un vas mai mare, punem 1 litru ulei si adaugam vinetele macinate; se amesteca mereu, cca. 1 ora:


In oala mare, unde sint vinetele, se adauga treptat, ca la maioneza, cate 2, 3 linguri din compozitia de ardei:


Se lasa totul la fiert pentru cca. 2 ore, amestecand des.

 


Nu se adauga sare sau piper.
Se aseaza in borcane fierbinti si se infileteaza, exact ca la zacusca clasica de vinete:


Se tin sub paturi pentru 1, 2 zile, dupa care se transfera in camara:


La poze, intr-o zi insorita :)


Foarte, foarte gustoasa, trebuie s-o incercati!!!


Cu mare drag impart cu voi o felie...sau doua, de ce nu?! :))


La noi s-au "topit" foarte repede primele borcane (am facut doua ture :P)


Articol recomandat de savalaura.blogspot.com