Zacusca De Vinete
Sursa Zacusca de vinete
articol scris de Nonatrif blog nonatrif.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nimic nu se compara cu o zacusta facuta in casa, asa ca anul acesta sotul meu a luat initiativa si el a pregatit in mare parte o minunata zacusca de vinete.
Ingrediente:
- 5 kg vinete
- 5 kg ardei capia
- 1,5 kg ceapa alba
- 8 g piper boabe
- 12 frunze dafin rupte in jumatate
- ulei 0.8 l
- pasta de rosii 400gr
- un pumn sare gema
Se coc vinetele si ardeii la foc iute. Noi am copt legumele pe gratar cu ocazia unui BBQ . Se lasa acoperite la inmuiat si se curata de coaja sub jet de apa. Vinetele se cresteaza pe lung si se lasa la scurs. Ardeii se curata de cotor si de samburi. Cu cat se scurg mai bine vinetele, cu atat scade mai mult timpul de fierbere.
Se curata ceapa si se taie in 4.
Se taie vinetele si ardeii in bucati mai mici si se trec prin masina de tocat, impreuna cu ceapa.
Noi am ales, ca sa usuram macinarea lor, sa punem vinetele si ceapa in acelasi timp, deoarece vinetele lasa zeama si ceapa reuseste sa scoata vinetele mai bine din masina de tocat. In plus, nu mai afecteaza atat de rau ochii, provocand neplacutele lacrimi de la usturimea cepei.
Dupa ce s-au tocat toate legumele, se pun in oala vinetele, ardeii, ceapa, pasta de rosii, piperul, dafinul, o mana de sare si se mai sareaza la sfarsit, dupa gust. Folosim o oala de 10 L, iar sarea avem grija sa nu fie iodata, ci gema. Sarea iodata nu conserva bine si astfel zacusca se strica.
Zacisca se poate fierbe in doua variante: punem oala pe tigla sau pe o plita mai groasa din fonta, la foc mic ca sa nu se prinda, timp de 2-3 ore sau la cuptor la 130 grade aproximativ 2,5-3 ore, in fuctie de cuptor, pana iese tot uleiul deasupra.
Borcanele si capacele infiletante, spalate foarte bine, se umplu cu zacusca, dupa 15 minute de la oprirea focului.
In timpul umplerii lor, vom avea grija sa punem inainte un cutit sub ele, ca sa nu crape borcanele de la zacusca fierbinte. Se sterge bine gura borcanului si capacul, ca sa nu ramana zacusca pe ele. Se strang bine capacele.
Se trece la sterilizarea borcanelor.
Intr-o cratita sau oala in care s-a facut zacusca, se pune o laveta sau prosop mai uzat pe fundul oalei, intre borcane se pun cel putin 2 coli A4, deoarece sunt mai rezistente si la fierbere nu se sfarama, pentru a nu se ciocni in timpul fierberii borcanele. Se umple oala cu apa calduta cel putin 3 degete deasupra capacului si de cand incepe sa fiarba la foc mediu se mai lasa o ora.
Se opreste focul, se lasa borcanele in apa pana se raceste apa de tot. Ies in total aproximativ 7 borcane de 800 ml.
Pofta buna!