Zacusca De Hribi
Sursa Zacusca de hribi
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...hribi sau manatarci. Anul asta nu am facut zacusca de ghebe pt ca inca nu au iesit. Si chiar daca ies, mie personal nu-mi place cine stie ce aceasta zacusca, adica o prefer pe aceea clasica.
Dar azi va prezint reteta facuta de noi acum cateva zile, care consta dintr-o reteta de zacusca clasica plus hribi. Gustul a iesit neasteptat de bun, adica nu predomina ciuperca, ci gustul de zacusca de vinete.
Asadar folosim: 60 de ardei mari, 60 de gogoșari, 12 vinete, 3 kg de ceapa, 800 g de bulion de roșii, 1 kg de morcov, 2 kg de hribi, piper, sare, foi de dafin, 1,5 l ulei.
Hribii nu pot fi decat conservati la vremea asta, pt ca ei ies prin august, pe la mijlocul lunii, si in perioada aceea nu gasiti toate ingredientele pt zacusca. Cel putin in zona asta de depresiune de munte gogosarii abia acum, prin septembrie, apar pe piata.
Ardeii, gogosarii si vinetele se coc, se curata de coji si de seminte (doar ardeii si gogosarii) si se lasa la scurs. Curatirea trebuie facuta cu multa atentie, pentru ca fie si un sigur sambure neobservat, poate compromite borcanul in care se afla generand mucegai. De asemenea, toate ingredientele trebuie sa fie absolut sanatoase, fara pete, zone uscate sau stricate. Chiar daca dati jos bucatile nepotrivite, acel ardei sau gogosar prezinta un mare potential de a strica zacusca din jurul sau, asa ca este mult mai bine sa puneti deoparte legumele putin atinse si sa le folositi la altceva, dar nu la zacusca.
Aceasta etapa poate sa va ia o zi, si sa lasati la scurs legumele coapte pana a doua zi. Avantajul consta in aceea ca daca sunt bine scurse, timpul de fierbere al zacustii scade.
Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Hribii se scot din borcane, se spala, se dau prin masina de tocat. Morcovii se curata, se spala se dau prin razatoarea mica sau prin masina de tocat.
In prima faza se pune intr-un vas larg uleiul si ceapa la inmuiat si se lasa sa fiarba cca 15-20 de minute. Se adauga morcovul si se mai lasa 15 minute, apoi se adauga ardeii si gogsarii. Acum se lasa la fiert o ora, pe foc moderat-mediu, sau pe foc tare, daca puneti o bucata de tabla sub vasul cu zacusca. Noi folosim niste cercuri din fonta de la o plita veche, pe care o aveam in casa cand eram foarte mica.
Dupa o ora de fiert se pun vinetele, apoi dupa inca o jumatate de ora se adauga si hribii.
Dupa inca 15-20 de minute de fierbere se adauga bulionul si de aici incolo zacusca trebuie amestecata mereu la fundul vasului pentru ca are tendinta de a se prinde. Asta inseamna inca 10-15 minute, timp in care se si potriveste de sare, cam 2-3 linguri la o portie de zacusca.
Dupa ce ati inchis focul, imediat adaugati foile de dafin rupte in cateva bucatele si piperul, macinat si/sau boabe. Eu prefer doar macinat, dar reteta prevede si piper boabe.
Se amesteca bine si se pune imediat la borcane sterilizate si uscate, se capseaza si se invelesc in pături. Dupa cca 24 de ore se pot duce la racoare, in camara sau la boxa.
Pofta buna!:)
Dar azi va prezint reteta facuta de noi acum cateva zile, care consta dintr-o reteta de zacusca clasica plus hribi. Gustul a iesit neasteptat de bun, adica nu predomina ciuperca, ci gustul de zacusca de vinete.
Asadar folosim: 60 de ardei mari, 60 de gogoșari, 12 vinete, 3 kg de ceapa, 800 g de bulion de roșii, 1 kg de morcov, 2 kg de hribi, piper, sare, foi de dafin, 1,5 l ulei.
Hribii nu pot fi decat conservati la vremea asta, pt ca ei ies prin august, pe la mijlocul lunii, si in perioada aceea nu gasiti toate ingredientele pt zacusca. Cel putin in zona asta de depresiune de munte gogosarii abia acum, prin septembrie, apar pe piata.
Ardeii, gogosarii si vinetele se coc, se curata de coji si de seminte (doar ardeii si gogosarii) si se lasa la scurs. Curatirea trebuie facuta cu multa atentie, pentru ca fie si un sigur sambure neobservat, poate compromite borcanul in care se afla generand mucegai. De asemenea, toate ingredientele trebuie sa fie absolut sanatoase, fara pete, zone uscate sau stricate. Chiar daca dati jos bucatile nepotrivite, acel ardei sau gogosar prezinta un mare potential de a strica zacusca din jurul sau, asa ca este mult mai bine sa puneti deoparte legumele putin atinse si sa le folositi la altceva, dar nu la zacusca.
Aceasta etapa poate sa va ia o zi, si sa lasati la scurs legumele coapte pana a doua zi. Avantajul consta in aceea ca daca sunt bine scurse, timpul de fierbere al zacustii scade.
Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Hribii se scot din borcane, se spala, se dau prin masina de tocat. Morcovii se curata, se spala se dau prin razatoarea mica sau prin masina de tocat.
In prima faza se pune intr-un vas larg uleiul si ceapa la inmuiat si se lasa sa fiarba cca 15-20 de minute. Se adauga morcovul si se mai lasa 15 minute, apoi se adauga ardeii si gogsarii. Acum se lasa la fiert o ora, pe foc moderat-mediu, sau pe foc tare, daca puneti o bucata de tabla sub vasul cu zacusca. Noi folosim niste cercuri din fonta de la o plita veche, pe care o aveam in casa cand eram foarte mica.
Dupa o ora de fiert se pun vinetele, apoi dupa inca o jumatate de ora se adauga si hribii.
Dupa inca 15-20 de minute de fierbere se adauga bulionul si de aici incolo zacusca trebuie amestecata mereu la fundul vasului pentru ca are tendinta de a se prinde. Asta inseamna inca 10-15 minute, timp in care se si potriveste de sare, cam 2-3 linguri la o portie de zacusca.
Dupa ce ati inchis focul, imediat adaugati foile de dafin rupte in cateva bucatele si piperul, macinat si/sau boabe. Eu prefer doar macinat, dar reteta prevede si piper boabe.
Se amesteca bine si se pune imediat la borcane sterilizate si uscate, se capseaza si se invelesc in pături. Dupa cca 24 de ore se pot duce la racoare, in camara sau la boxa.
Pofta buna!:)