Zacusca De Ghebe
Sursa Zacusca de ghebe
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Saptamana asta am avut de lucru cu aprovizionarea camarii. Printre alte bunatati preparate se numara si zacusca de ghebe, iar fiindca tot mai sunt pe piata zic ca e pacat sa nu va faceti rezerve.
Ingrediente: - 4,5 kg ghebe fierte
- 4 kg gogosari (curati, fara cozi si seminte)
- 1 kg ceapa curatata
- 1 l ulei
- 700 g morcov curatat
- 370 g pasta de tomate (cu 28% substanta uscata - Olimpia am folosit eu)
- 4 foi de dafin
- sare neiodata dupa gust
- piper
Cum procedam:
1. Ghebele fierte le clatim cu apa rece (5-6 ori), le punem la scurs apoi le dam prin masina de tocat, prin sita cu gauri mari.
2. Ceapa si morcovii curatate le dam prin robot separat.
3. Gogosarii ii tocam marunt cu ajutorul robotului de bucatarie.
4. Intr-o oala groasa punem uleiul la incins si dam drumul cepei cu o lingurita de sare, piper si foile de dafin. Cand devine translucida punem si morcovul tocat, lasam cateva minute apoi punem pasta de tomate. Dupa 10 min adaugam gogosarii tocati, iar dupa inca 20 minute adaugam ghebele in oala. Lasam la foc potrivit pana cand la suprafata se ridica uleiul.
5. Punem zacusca fierbinte in borcanele sterilizate. Punem borcanele pe capac (cu fundul in sus) si le acoperim cu o patura pana cand se racesc apoi le putem depozita. ;)
Nota!
1. Folositi sare pentru muraturi si sarati pe masura ce adaugati un nou ingredient.
2. Ghebele proaspete se curata mult mai usor daca le lasati de seara pana dimineata intr-un vas in care puneti apa rece si sare.
Ingredientele au fost cantarite dupa ce au fost spalate si curatate (morcovi, gogosari, ceapa) si fierbere (ghebe). Din cantitatile date au iesit 24 de borcane de 370g.
Ingredientele au fost cantarite dupa ce au fost spalate si curatate (morcovi, gogosari, ceapa) si fierbere (ghebe). Din cantitatile date au iesit 24 de borcane de 370g.