Zacusca De Ghebe
Sursa Zacusca de ghebe
articol scris de habet blog culinarecufeteistete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Consider ca este cel mai potrivit "buchet " de legume puse la un loc vreodata!
Dar haideti sa incepem , pentru ca mie deja mi s-a facut pofta!!!
5 kg de ghebe(ciuperci)
6-7 kg gogosari ( ardei gras rosu)
2 kg ceapa
1.5 kg morcov
sare, piper, 2-3 frunze dafin
ulei 1 l
2.5 l suc rosii (pregatit dinainte)
Aici e sotul meu, drag, ajutandu-ma sa curat ghebe.
Dar sa lasam, alte treburi si sa trecem la cea mai importanta.
Ghebele se curata , se spala bine si se fierb, apoi se pun la scurs
Coacem ardeii, si ii curatim.
Apoi ceapa si o punem in apa rece.
Urmeaza morcovul la curatat.
Dupa toate aceste operatiuni, incepem " asamblarea".
Se da prin robot ceapa , sau se taie marunt,morcovul se da prin razatoarea mica,ghebele si ardeii prin robot.
Se incinge 0.5 l ulei intr-o oala de tuci, si se pune ceapa la calit cu putina apa.
Dupa ce s-a inmuiat ceapa si a scazut apa, se pune morcovul peste ceapa si iar se pune o canita de apa, pana se inmoaie si morcovul .
Dupa ce s-a inmuiat si morcovul, se pun ghebele si restul de ulei si se calesc bine.
Apoi puneti ardeii si sucul de rosii, lasand la foc mic sa fiarba, mestecand sa nu se prinda de oala.
Se fierbe cam 3- 4 ore in total, pane ce iese uleiul la suprafata si se "leaga" compozitia.
Intre timp sterilizam borcanele, cand s-a fiert zacusca ,o punem in borcane calda,si o dam la cuptor cam 40 min, la foc mic, apoi racim in paturi.
Sa aveti spor!!