contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Zacusca De Ghebe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Zacusca este, dupa parerea mea, una din cele mai rafinate retete pentru iarna. Mamele, bunicile, strabunicele noastre au primit ani la rand laude pentru asa o bunatate. Au rafinat reteta si, an dupa an, au reusit ceva si mai bun. Iar noi, generatia care abia avem timp sa respiram dupa 8-10-12 ore de munca ajungem sa mai vedem zacusca doar in supermarket. O pasta care nu imita nici la degetul cel mic ceea ce reprezinta in fapt zacusca. Oare cate generatii vor mai avea parte de gospodine care inca mai au rabdare si placere sa coaca legume, sa le curete, sa le fiarba si in final sa isi delecteze familia si prietenii cu aceasta minunatie? 
Si pentru ca tot vorbim de prieteni : Betty, te astept cu drag sa dam iama in borcanele de zacusca! Si daca nici asta nu te convinge, nu stiu cum altfel te-as putea momi sa treci pe la noi :)
Desi anul asta nu se anunta a fi prea bogat in ghebe, am avut totusi norocul sa pot face o portie generoasa.
Zacusca de ghebe


Poate aveti si voi norocul meu, asa ca dati fuguta si faceti rost de :
 - 5 kg ghebe sau orice alte ciuperci va plac
- 6 kg gogosari
- 2 kg ceapa
- 1 kg morcovi
- 2 borcane bulion de 800 g
- 1 l ulei
- 3-4 linguri de zahar
- sare, piper, 3-4 foi de dafin
- optional ardei iute si usturoi (2 capatani) adaugate spre sfarsitul fierberii, tocate marunt

Zacusca de ghebe

Eu am intrat in posesia ghebelor gata fierte si curatate dar, pentru cei care le-au luat de la piata sau au avut norocul si placerea de a le culege singuri , va spun de pe acum sa va inarmati cu putintica rabdare si sa le curatati de frunze, impuritati si cotoarele lemnoase , sa le fierbeti si apoi sa le clatiti in mai multe ape.
 
Ardeii se spala bine, se coc si se pun, fierbinti inca, intr-o oala cu capac, presarati cu sare. Dupa circa 30 de minute pielita se umfla si se cojeste mult mai usor. Iar zeama care se scurge de la ei nu o aruncati! E numai buna pentru a potrivi zacusca de sare. Binenteles ca nu scapam de curatatul lor... ma intreb oare cand s-o inventa un dispoyitiv care sa faca asta in locul meu?!?!?!?!?
Ceapa si morcovul se toaca marunt si se calesc in uleiul incins. Cand capata o culoare stravezie, se adauga ardeii copti, tocati marunt si ciupercile date si ele prin robotul de bucatarie sau la masina de tocat. Mie imi place sa aleg ciupercutele mai mici si sa le las intregi in zacusca, e o placere sa le descoperi pe felia de paine .

A venit momentul sa adaugam bulionul. Mie mi s-a rupt sufletul sa desfac borcanele pe care le-am pus cu nici o luna in urma dar ... a trebuit sa o fac! Stiam din start care era destinatia lor si totusi nu mi-am putut infrange o strangere de inima : nici nu venise iarna si eu dadeam iama in borcane.
Punem totul la fiert la foc mediu, amestecand cu grija sa nu se lipeasca. Dupa ce incepe sa scada adaugam condimentele, sarea, ardeiul iute si usturoiul pisat.
Zacusca este gata in momentul in care uleiul se ridica la suprafata.
Zacusca de ghebe

Se pune in borcane fierbinte, se inchide ermetic si apoi borcanele se lasa la racit in paturi. Eu le pun de obicei in cuptor si le las acolo o zi intreaga. Cu focul stins... caci cuptorul izoleaza termic si dupa 24 de ore borcanele sunt inca calde. Pana acum nu am avut probleme, chiar daca la mine in camara este exagerat de cald.
Pentru noi zacusca este mana cereasca iarna, o mancam cu mare placere si de obicei fac portie dubla si de vinete si de ghebe. Va invit si pe voi la o portie virtuala....