Zacusca De Fasole
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu
A venit vremea conservelor de toamna, bune de randuit pe rafturile camarii ce o pregatim pentru iarna. Bine, bine, veti spune dar camara o tot regatim de ceva vreme. Asa-i, dragilor, aveti dreptate. Astazi a venit randul delicioseniei numite simplu Zacusca de fasole. In Tara Bucatelor s-a preparat in vreo cateva randuri zacusca de fasole pasta si cu fasole intregi. Orice varianta ati incerca rezultatul va fi acelasi: covarsitor de “mmm”.
Tara bucatelor isi deschide rafturile camarii cu bunatati de toamna-iarna 2013, mai greu e drept, dar tot le deschide, astfel ca va arata ce s-a pregatit de zor si pus in borcane si borcanele: dulceturi care mai de care: de visine, de caise si piersici cu samburi catifelati de migdale si caise, borcanase de rosii uscate, de pasta de gogosari, gogosari in otet sau in sos de mustar, deliciosenii ce mai! De unele am povestit, de altele vom povesti in zilele ce urmeaza, dar oricum ar fi micile preparate sunt de poveste! Insa dragii mei trebuie sa va marturisesc ca am niste mari specialiste in conserve si muraturi la care trag cu ochiul de cate ori pot si-s mandre tare bucataresele vesele!
Ingrediente pentru reteta de Zacusca de fasole boabe
- 900 gr fasole boabe
- 4 kg gogosari
- 2 kg ardei kapia
- 1 kg ceapa
- 750 ml ulei
- 2 kg rosii
- 2 linguri mari bulion
- sare
- piper boabe
- dafin
* din cantitatile acestea vor iesi cam 16-18 borcanele de 370gr
Mod de preparare pentru reteta de Zacusca de fasole boabe
Punem fasolea in apa rece si lasam asa peste noapte. A doua zi o punem la fiert. Fierbem la foc moderat, in doua trei ape pana ce fasolea este fiarta. Nu trebuie sa se terciuiasca ci sa ramana boaba intreaga. Scurgem fasolea de apa si o vom pune in zacusca abia spre final.
Gogosarii si ardeii capia ii spalam, ii stregm bine de apa si ii punem la copt pe tabla. Din experienta mea va sfatuiesc sa procedati astfel: ardeii capia ii coaceti rapid, pe tabla pe ochiul de aragaz, iar gogosarii ii puneti la copt, in cuptor, in tava peste o foaie de copt. In felul acesta veti termina ambele catitati de copt cam in acelasi timp, iar gogosarii se vor coace bine si in interior, nefiind necesar decat sa ii intoarceti o data. Puneti gogosarii si ardeii intr-o oala inalta, stropiti-i din cind in cu sare mare grunjoasa si tineti-i in efectul de sauna, acoperiti cu un capac. Apoi curatatii de coaja arsa. Scoateti-le cotoarele si taiati-i in bucati potrivite.
Ceapa o tocati si o caliti intr-o cratita mare, in care veti prepara intreaga zacusca. Peste ceapa puneti toata cantitatea de ulei. Amestecati si caliti usor pana ce apa lasata de ceapa incepe sa se evapore si ceapa capata o culoare aurie. Adaugati peste ceapa morcovul curatat, spalat si ras prin razatoarea cu gauri mici. Caliti usor. Adaugati putina sare, boabele de piper si frunzele de dafin.
Intre timp rosiile le dati prin masina de suc de rosii si sucul lasat il puneti la fiert cateva clocote. Apoi il veti pune in cratita mare peste ceapa si morcov. Amestecati si cand incepe sa clocoteasca bine, dati focul la mic si adaugati bucatile de gogosar si ardei capia. Fierbeti la foc mic, pret de vreo 2-3 ore, pana ce incepe sa scada usor. Adaugati boabele de fasole fierte si bulionul. Potriviti de sare si mai lasati putin la fiert. Cand vi se pare ca e gata si ca a ajuns la consistenta dorita (aveti grija ca se va ingrosa pe masura ce se raceste!) incepeti sa umpleti borcanele de 370 gr, sterilizate in prelabil. Infiletati bine si dati-le in cuptorul incins unde le veti lasa pana a doua zi, cand se racesc complet. Apoi le dati la rece.
Pofta buna la iarna!
Acest articol Zacusca de fasole apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.