Zacusca De Fasole Pastai
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
- 2 kg fasole
- 1 kg ceapa
- 1 kg ardei gras
- 1 kg capia
- 1 kg gogosar
- 2 legaturi patrunjel
- 1 kg rosii
- sare, piper
- 500 ml. ulei
Mod de preparare:
Eu am maruntit totul la robotul de bucatarie, inafara de fasolea pastai, pe care am taiat-o bucatele (cat mai mici). Am pus uleiul la infierbantat, am adaugat ceapa tocata, o lingura de sare:
...si dupa ce s-a dinstuit putin, am pus ardeii:
A venit randul morcovilor si a verdetei :P
...daca nu va place patrunjelul, il puteti inlocui cu marar :)
Am adaugat fasolea bucatele si am amestecat bine:
...gogosarii maruntiti (aveam niste pungulite prin congelator)
La final, au fost rosiile:
Am lasat totul la foc mic, cca. 3 ore, timp in care am amestecat si tot amestecat (mami mai mult, fiindca ea a ramas, intr-un final, pe baricade :P)
Daca vrem sa o pregatim ca o simpla mancare, nu trebuie decat sa verificam daca legumele s-au fiert, insa daca o preparam pentru iarna, atunci va trebui sa fie untoasa...cu uleiul rebel, la suprafata :P
Se sterilizeaza borcanele, adica se aseaza in cuptor, pozitia culcat :P, pentru 15 minute, la 180 grade.
Zacusca se pune fierbinte in borcanele fierbinti (cu mare grija!)
Borcanele se inchid ermetic si se fierb pentru 20-30 de minute la bain-marie (le puneti intr-o oala umpluta cu apa doar pana la jumatate, in care adaugati borcanele) dupa care se pun sub paturi, o zi si-o noapte :)))
...catre seara am scos trei dintre cele 5 borcane de 800ml., la pozat :))
...nu de alta, dar pavilionul nu e tocmai aproape de bucatarie, si la cate ture fac eu zilnic pana acolo si-napoi, cu aparatul atarnat de gat si cu o mie de chestii in brate, hi, hi...daca ati vedea cum decurge o sedinta foto la mine, nu m-ati mai certa ca nu ajung sa va raspund la mesaje :)))
Foarte buna!!! ...de-abia astept s-o contopesc cu o portie de ciorba taraneasca de pui (am o obsesie deja cu ciorba asta, si nu numai, deci astept cu nerabdare sa treaca caldurile si sa dau startul la ciorbe in imagini :P)
...mai ales ca de-acum am la indemana atatea metode de a le imbunatati :P
...am pasta de corcoduse, la care v-am dat link mai sus si mai am si tocana de legume care e atat de gustoasa incat o mancam pe post de ketchup :))