Zacusca Americana
Sursa Zacusca americana
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceasta reteta face parte din proiectul culinar al lunii septembrie Camara cu delicii de pe gustos.ro.
De la o doamna cu o varsta respectabila azi, am o reteta de zacusca mai putin obisnuita, zic eu. Nu am facut-o niciodata pana acum, o voi mai face dar fara măr ras, pt ca mie nu-mi plac aceste asocieri de gusturi intre legume si fructe, intre mancare si desert.Am sperat ca mărul nu se va simti, dar m-am inselat.
La urma aveti reteta din caietul meu, dar nu am avut cum s-o respect cu exactitate, probabil dna cu pricina mi-a dictat-o intentionat cu unele greseli - in generatia celor care azi au aprox. 80 de ani exista aceasta tendinta de a nu da "secretul" unei retete, de a nu spune exact si complet o reteta. Si taica'meu face la fel, nu as putea sa inteleg de ce. De la el trebuie sa "fur" reteta cand o prepara, altfel sigur mi-o spune cu omisiuni :))
Asadar am folosit: cate 0,5 kg de telina, morcov, mere, ceapa, 2 kg de vinete, un borcan de 400 g de bulion, 6 pahare de apa (adica 1,2 l), 400 ml ulei, o lingura rasa de sare, 3 foi de dafin, piper.
Mai intai am copt vinetele, le-am curatat si le-am pus la scurs.
Apoi am spalat si curatat restul legumelor si am dat prin razatoarea mica morcovul si telina, prin razatoarea mare merele, iar ceapa am dat-o prin masina de tocat carne.
Mai departe am procedat ca in reteta, adica am pus toate legumele, inclusiv vinetele scurse si bulionul intr-un vas cu ulei, apa si sare, am amestecat totul
si am lasat la fiert pana cand a scazut bine de tot - cca 2 ore - amestecand des cu o lingura de lemn sa nu se prinda amestecul de fundul vasului.
Dupa ce am inchis focul de la aragaz, am adaugat imediat piperul si foile de dafin rupte in cateva bucatele, am amestecat apoi am pus zacusca fierbinte la borcane, am capsat si le-am invelit in pături.
Au iesit exact cate borcane vedeti, adica 4 de 800 g si 2 de 400 g.
Dupa cca 24 de ore de stat invelite, le-am dus la boxa.
Pofta buna! :)
Si reteta:
Alte retete de zacusca pe acest blog: Zacusca traditionala de vinete
Zacusca din legume crude