Xanadu
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Nu mai fusesem de mult si, intr-o oarecare masura nici nu am ajuns, cand sa dau in ea, in carciuma, surpriza, in locul ei un hotel in constructie. Dar in zare ce sclipeste, nu, nu e doi peste ci o mare de beculete, chit ca din “Mediteranean” ramasesera mai putine litere. Si-a schimbat locul doi pasi mai incolo locanta, si-a modificat si meniul si, vad ca cei de la Xanadu au actualizat si site-ul.
Au intrat nitel pe teritoriul vecinilor de la Cantina Verde cu bucataria mediteraneana dar un anume melanj de preparate si decoruri face diferenta.
E nou, in ianuarie au deschis noile porti, decorul e oarecum straniu de descris, culorile calde merg pe roz si mov, pastelate, nu arata musai rau fluturii si florile de pe pereti, dar parca e prea mult sclipici (stalp de sustinere cu mozaic auriu, candelabre la buda, niste corpuri de iluminat in sala carciumii cu floricele ca din sticla (nici nu imi dau seama daca erau din sticla sau plastic).
Daca s-ar fi mers mai mult pe un arhitect (sau macar unul care a terminat facultatea, zic si eu) poate iesea ceva mai cochet si mai putin un amestec de sala de mese care asteapta nuntile combinat cu loc de joaca pentru copii si mese de local cu pretentii.
Oricum, poate suna rau ce am scris, dar nu e deranjant din cale-afara.
Ar mai fi ceva, chelnerii (sunt din vechea locatie unii) desi amabili si bine intentionati, iti stau in coasta. Picolita se uita atat de insistent in farfurii dupa fiecare imbucatura ca, vorba unui comesean: o fi vazut ca am dat pe mine? Ca imi e ca ma si plezneste.
Chiar iti venea sa deschizi gura sa ii arati ca ai papat tot. La fel si cu scrumierele, sigur, nu e indicat sa cada pe tine chistoacele, dar nici schimbate inainte sa atinga jarul fundul recipientului.
Intr-un cuvant, chelneri sacaitori, daca nu se uitau in farfurie/gura/scrumiera te atinteau de la barul pe care il sprijineau cu incredere, fiind destul de aproape am vazut si cateva faze, cum se jucau cu plicurile de ceai sau cum isi discutau spaga.
Nici astea nu sunt mari minusuri pentru ca au un plus major: bucatarul. Da, mancarea a fost foarte buna. Desi au amestecat ideile de carciumi, adica la antreu poti gasi in insiruire sote cu porcini alaturi de bulz, si la alte categorii de meniu se imprietenesc pe aceeasi foaie, puiul cu gorgonzola cu cel la ceaun cu mujdei si mamaliga, scallopinele al limone stau bine merci langa ciolan cu varza sau fasole, saltimbocca e prietena cu pastrama de oaie cu mamaliga, ati inteles ideea.
Insa mancarea este exceptional de bine facuta, pastele, chiflele, facute in casa, la fel si muraturile, bucatarul e chiar bun, pana si lucrurile simple le face cu talent.
Scuze de poze, sunt cu scule din alea noi, ipod, ifon, i ma-sa ca nu stiu care e una care e alta, din alea cu care umbla acum lumea pe strada de nu mai vede pe unde calca de zici ca suntem un popor de zombie.
Deci fotografiile sunt ca o vaga idee, nu reflecta deloc realitatea.
Eu mi-am combinat cotlete de berbecut la gratar cu sote de spanac cu unt, parmezan si usturoi. Nota zece cu laude pentru preparare, daca ma mai duc, spanacul ala il iau separat, doua portii, clar.
S-a mai comandat si ciolan cu fasole si muraturi, muraturile nitel cam sarate, ciolanul cu fasole insa foarte bun si, portie de nemediteraneeni, adica s-a luat jumatate de portie la pachet.
Repetieren la cotlete (bonus, oasele au mers la Casi).
Si bruschette, cu toate ca nu beneficiau de aroma rosiilor “din alea” ci din cele care se gasesc acuma, foarte bune, pe jumatati de chifle facute de ei, prajite cum trebuie, cu busuioc proaspat si usturoi cat trebuie. Nu aveau ulei de masline, se poate cere separat, pe masa fiind doar sare si piper.
Nota a fost in jur de un milion (putin sub), nu s-a baut prea mult, niste Leffe si alte beri. Atmosfera si chelnerii poate i-am descris eu prea drastic, fiind mai mult de amuzat decat deranjant totul, dar curatenia si preparatele (si mai au in meniu chestii interesante) merita o revenire.
In afara de oasele de miel si fasole care s-au luat la pachet, eu mi-am insusit si chiflele, cu gandul la un hot dog matinal cu crenvusti de Angst. Pe care i-am baut.
Daca stau sa ma gandesc bine, amestecul de bucatarii nu e foarte gresit, fiind una din primele carciumi din marea care a rasarit acum in cartier, isi tin aproape si clientii vechi si atrag si din cei mai cu pretentii. Dar nu e corect, erau la o masa niste italieni (ma rog, romitalieni, broscari, naiba stie, vorbeau italiana) si lor le-au dat digestive din partea casei, noua nu. Rusinica.
Daca ma mai duc iau si sapuniera mea, chit ca nu fac eu mari poze artistice, macar se deslusesc mai bine.
rororo