contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Wonton Fierti (coltunasi Cu Carne De Porc Si Legume)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Despre wonton, coltunasi chinezesti cu carne sau legume, v-am mai povestit aici, unde v-am aratat varianta prajita.A venit randul si a variantei fierte in aburi.Luna aceasta Carmen ne-a provocat in cadrul Bucatarului curajos, cu paste de casa. Am ales sa va arat cum se fac aceste paste pentru wonton .Reteta se poate folosi si pentru a obtine foile pentru pachetelele de primavara, doar ca dimensiunea difera.
INGREDIENTE :
masura ceasca : 240 ml
ptr foi :
-2 cesti de faina
-un ou
-1/2 sau 1/3 ceasca de apa, depide de faina (eu am folosit 1/2)
-3/4 lingurita sare
ptr.umplutura:
-250 g carne de porc tocata (sau puteti folosi de care va place)
-2 cepe verzi tocate
-un catel de usturoi tocat
-un cm de radacina rasa de ghimbir
-200 g mix congelat de legume chinezesti
-1/2 lingurita de "five spices" (condiment specific chinezesc,foarte aromat)
-o lingura de amidon de porumb
-o lingura sos de soia light
-o lingura vin de orez (sau vin alb sec)
-2 lingurite ulei de susan
ptr.sosul de acompaniament :
-sos de chili  dulce-iute, cu usturoi
si
-sos de soia aromat :
       -6 linguri sos soia light
       -2 linguri otet de orez
       -cozi de ceapa verde
       -cateva picaturi de ulei de susan sau ulei cu chili
MOD DE PREPARARE:

 1.Faina cernuta se pune intr-un castron mai larg, se face un crater in ea si se adauga oul batut in prealabil cu sare si 1/4 ceasca de apa rece.Se amesteca si se adauga gradual restul de 1/4 de ceasca de apa, sau cat simtiti ca e nevoie ca sa iasa un aluat maleabil, elastic si matasos.Daca apasati cu degetul in el trebuie sa-si revina .Totil depinde de umiditatea fainii.Asa ca adaugati apa sau faina cat credeti ca e nevoie ca sa iasa aluatul asa cum am zis.Faceti o bila din el si lasa-ti-l 30 de minute la odihna.
2.Impartiti aluatul in bucati mai mici,va va fi mai usor de lucrat cu el. intindeti o bucata cu sucitorul sau in masina de paste, pana obtineti o foaie subtire.In cazul masinii de paste, presarati faina peste foaie la fiecare trecere.Restul de bucati de aluat le tineti acoperite cu plastic sau cu un prosop umed.De fiecare data terminati foaia inceputa si apoi va apucati de urmatoarea : ajungand la o grosime mica se usuca repede, asa ca trebuie lucrata cap coada fiecare foaie.
3.Puneti foaia subtiata ( la masina mea am subtiat-o pana la marimea 6) pe blatul infainat si taiati patrate cu latura de 8 cm.Ideal ar fi sa aveti o forma patarata cu care sa taiati aluatul, ar merge mult mai repede.Eu n-am avut,Asta-i cea mai lunga operatie.
 4.Asezati patratele,DUPA CE LE-ATI PRESARAT IARASI CU FAINA, unele peste altele, in topuri intr-o punga bine inchisa.In momentul acesta ele pot fi refrigerate sau puse in congelator,pentru folosire ulterioara.Eu am facut foile cu o seara inainte si le-am tinut la frigider pana in momentul folosirii.
5.Preparati umplutura amestecand toate ingredientele

6.Asezati cate 8-10 patrate, sau cate va permite blatul de lucru infainat neaparat, puneti aproximativ o jumatate de lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui patrat, ungeti de jur imprejurul umpluturii cu ou batut cu apa si strangeti apui aluatul in jurul umplurii, ca si pe o bocceluta.Umplutura se prepara amestecand toate ingredientele mentionate.
7.Acoperiti sita vasului de fiert cu aburi cu frunze de varza chinezeasca, asezati boccelutele, acoperiti si fierbeti la abur timp de aproximativ 12-15 minute, pana ce aluatul se inmoaie.
8.Serviti ca aperitiv, cu sos de soia alaturi ( eventual imbogatit cu otet de orez, cozi de ceapa verde si cateva picaturi de ulei de susan) si sos de chili, sau puteti folosi ce sosuri va plac.

Pofta buna !