Winter Warmer Soup
articol scris de Andie blog reteteveggie.com
Ma iertati ca am ales sa folosesc titlul din engleza, dar n-am gasit in romaneste o sintagma mai potrivita decat “winter warmer” – adica supa care te incalzeste iarna la burtica, manute si sufletel. Desi am gasit-o intr-una din cartile de bucate din “afara”, va marturisesc ca supa asta n-ar putea fi mai romaneasca nici daca ar vrea. Exceptam ghimbirul, dar acum si asta s-a smecherit, s-a marketat mai bine, si a devenit la fel de popular pe tarabe. Ingredientele sunt clasice de iarna, simple, la indemana, iar gustul este diafan si cremos. Sa vedem.
3 morcovi
1 cartof mare
1 pastarnac mare
1 telina sau ridiche alba mica
1 ceapa
1,5 l apa
300 ml lapte
sare, piper
1 lingurita de pasta de ghimbir usturoi (sau ghimbir proaspat ras, sau doar usturoi)
1 mana serioasa de marar proaspat (sau congelat)
2 linguri ulei de masline
1 nuca de unt
1. Curatam legumele si le taiem cubulete.
2. Intr-o oala de supa incingem uleiul si untul, apoi adaugam legumele si 2-3 linguri de apa, sarea si piperul. Acoperim cu un capac si lasam la inabusit aprox. 15 minute, amestecand din cand in cand.
3. Turnam restul de apa si mai fierbem putin, pana se patrund legumele. Stingem apoi focul si pasam legumele cu un mixer cu picior (sau la procesor/blender), pana obtinem o supa-crema fina. Adaugam laptele, ghimbirul, mararul si amestecam bine.
Se face repede si e senzatie in familie; evident, merge de minune cu crutoane. Nu exista recomandare mai buna decat faptul ca Adi a mancat-o pe toata.
Love and winter,
Andie