Whoopie Pies Cu Caramel Si Nougatine
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asa arata noile mele "bijuterii":
V-am zis mai devreme ca am mai facut anul trecut whoopie pies si folosisem tot crema pe baza de unt, dar am ales rodiile pentru culoarea frumoasa si aroma deosebita pe care o lasau in crema.
Ingrediente fursec (aprox. 24 buc):
- 210g faina
- 80g cacao
- o lingurita si jumatate de bicarbonat
- un praf de sare
- 120g unt moale
- 200g zahar brun
- un ou mediu
- 250ml lapte
- extract de vanilie (sau un pliculet de zahar vanilat bourbon)
- 125g unt moale
- o cana (250ml) caramel
- o cana nougatine
In primul rand o sa va arat cum am facut caramelul si nougatine:
- Caramel: o cana de zahar si 6 linguri de apa se dau in clocot intr-o craticioara cu pereti inalti si se lasa la foc mediu pana cand se evapora apa si incepe sa capete o culoare aramie. Atentie! Dupa ce se topeste zaharul, nu se mai amesteca deloc, maxim, se inclina cratita in sens circular asta pentru ca nu va doriti un caramel cristalizat. Intre timp se pun la incalzit 200 ml de smantana si cand a dat in clocot se stinge focul. Dupa ce zaharul a capatat culoarea dorita (atentie a nu se arde) e stinge focul si se lasa 2 minute sa se opreasca din clocotit. Se toarna smantana fierbite peste zaharul caramel... Mare atentie la degete!!! va fi foarte efervescent, dar nu va iesi din cratita, de acum puteti sa amestecati incet cu o lingura de lemn pana cand nu mai face bule si caramelul e omogen (imi pare rau ca nu am mai multe poze dar aceasta operatiune trebuie facuta rapid).
- Nougatine: am pus o cana de zahar intr-o cratita pe foc mediu, la fel ca la operatiunea anterioara (dar fara apa). Dupa ce zaharul s-a topit integral si a capatat o culoare aramie, am adaugat o cana de miez de nuca maruntit bine. Am amestecat cu o lingura de lemn cam 1 minut si am pus continutul pe hartie de copt si apoi am intins tot cu lingura de lemn. In 5 minute totul se intareste si se poate sparge cu patul cutitului, bucatile mici de nougatine si pun in blender si se macina pana de ajunge la o pulbere semi-fina.
Fursecurile: Untul moale si zaharul brun macinat fin, se mixeaza pana formeaza o crema omogena si pufoasa. Separat se cern impeuna faina, cacao, sare si bicarbonat si se lasa deoparte. La crema de unt se adauga oul si se mai amesteca putin, apoi vanilia si jumatate din cantitatea de lapte si amestecul de faina. Se amesteca incet pana cand toate ingredientele se amesteca, apoi se adauga si restul de lapte si faina.
Se incinge cuptorul la 180 grade si se pune hartie de copt de o tava de aragaz (eu am uns-o cu putin ulei pentru ca nu am incredere). Cu ajutorul a 2 linguri de modeleaza bilute de aluat (nu trebuie sa fie foarte mari sau perfect rotunde, pentru ca se vor intinde la coacere).
Se dau la cuptor cam 10 minute si se repeta procesul pana cand se termina aluatul. Din pacate eu nu m-am orientat sa fac fursecurile la aceleasi dimensiuni si mi-audestul de multe prea mari pentru a fi potrivite, asa ca le-am sacrificat inainte de ale unge cu crema... yum yum!!!
Crema e foarte simpla (acum ca ne-am lamurit ce inteleg eu prin caramel si nougatine), se mixeaza 125g unt de foarte buna calitate pana cand devine ca o spuma aerata, se adauga caramelul in 3 transe si se amesteca pana totul devine o crema fina. La sfarsit se adauga pudra de nougatine si se amesteca cu o spatula pana se incorporeaza.
Dupa ce se racesc fursecurile se potrivesc doua cate doua si se umplu cu crema (nu e nevoie sa folositi posul, dar eu am vrut sa aiba un aspect definit... nu mi-a iesit 100% cum am vrut dar sunt pe calea cea buna).
Asa ceva... n-am mai mancat de mult asa ceva, daca o sa imi deschid vreodata o cofetarie, o sa le scot la vanzare :))) S'aveti pofta!