contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vreme Trece, Vreme Vine...

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Multumesc pentru vizite si comentarii. Chiar daca am tacut chitic, am trecut si pe aici, si pe la voi, si prin alte locuri noi. Momentan nu dispun de prea mult timp din mai multe motive, pe lînga care mai tîrasc si o raceala neinteresanta, dar enervanta, dupa mine. Cu toate astea sînt destul de activa în bucatarie, doar nu pot înca sa postez. Testez, experimentez, o mai dau în bara, dar obtin si succese. 
Copilul meu adolescent a devenit aproape peste noapte alergic la foarte multe substante(9). Ei, nu chiar peste noapte, stim de vreo cîteva saptamîni. Ne asteptam cumva, amîndoi fiind alergici, dar speram ca fiica noastra sa scape de ele. Dupa cum se pare însa, pe ea a nimerit-o cel mai mult, dar nu cel mai tare/intensiv. Crizele declansate fiind moderate, în compararie cu ale sotului care erau sora cu picatul pe spate(dar care le tine sub control), sau ale mele... care nu apar deloc, avînd norocul de a le putea evita 100% . Nu intru în detalii, doar vreau sa mentionez ca nu ne-am panicat deloc, obisnuiti fiind cu alergiile de peste 15 respectiv 20 de ani(noi), si am apucat taurul de coarne. Adica am început prin a elimina toti factorii declansatori posibili. Pe unii nu reusim sa-i eliminam complet din diferite motive, iar la altii înca nu stim exact cum va reactiona cînd va fi cazul (polenul alunului de exemplu)... Probabil ca va trebui sa alegem o terapie de autoimunizare/desensibilizare. Anul asta l-a trecut cu cîteva crize, pentru ca nu stiam înca de alun. L-am descoperit abia în urma cu vreo trei saptamîni, la analizele de sînge facute dupa perioada în care a înflorit alunul.
Acum va întrebati ce teste si experimente fac eu în bucatarie. Printre numeroasele alergii se afla si cele împotriva grîului, secarei, ovazului. Asa ca acum încerc sa le gasesc înlocuitori. 
Dupa cercetari îndelungate în lung si lat, am descoperit faina de spelta în mai multe variante. Alba fina-pentru prajituri, mai densa pentru-pîine, pizza, aluaturi dospite sarate, semi-tot pentru pîine, pizza, aluaturi srate and Co, si neagra/Vollkorn la fel... pentru amestecuri de aluaturi sarate. 
Pîna acum am încercat retete de chifle/pîine alba, semi si neagra. Din fiecare fel de faina si în combinatie una cu cealalta în diferite proportii. Unele cu seminte deasupra, altele si în aluat, sau si una si cealalta. Toate au iesit gustoase, în afara de o pîine în care am uitat sa pun drojdie :D
Mai am si faina de hrisca, dar în afara retetei de clatite de pe pachet, nu am gasit nimic interesant. Am colindat netul, dar fara succes. Toate retetele pe care le-am gasit erau doar în amestec cu alte faini. De grîu, secara...etc.  Urmeaza sa încerc o combinatie între hrisca si spelta. Sa vedem ce iese.
Saptamîna asta trec la dulciuri. O sa testez niste clatite, biscuiti, o tarta...
În alta ordine de idei,  ne descurcam foarte bine si fara faina de grîu în bucatarie. Preparate de cumparat, doar din faina de spelta, fara alte faini în combinatie... greu de gasit. Momentan am dat doar de paste din gris dur de spelta, de altfel foarte bune, si un fel pîine bio împachetata, în DM, dar care nu pare interesanta.
Daca printre cititori se gaseste vreun alt alergic la faina de grîu, secara... sau alte faini din care se obtine o pîine, doresc sa îi spun ca din faina de spelta se obtin pîini, chifle si baghete delicioase. Faina de grîu alba de tip 405, se poate înlocui cu succes în orice reteta, cu faina alba/fina de orz. Plus ca o gasiti în diferite variante. Mai pufoasa, mai densa, alba, mai închisa si neagra.

Salutari,
Maya

Later Edit
Datorita comentariilor voastre ma simt nevoita sa intru putin în detalii, dar nu vreau sa va îngrijorati degeaba.
Alergiile pot fi chestii urîte atunci cînd nu sînt tratate cu respect, sau daca în loc sa fie înfruntate se trateaza cu panica. Despre alergia mea, nici nu are rost sa mentionez, pentru ca asa cum spuneam, nu trebuie decît sa renunt la un aliment care oricum nu ma pasiona. Alergiile sotului sînt sub control de ani de zile, dar de la el am cîstigat experienta. El a fost cel "marcat", care a avut foarte mult de suferit din pricina lor. Alergii împotriva polenului cîtorva pomi, copaci, care în zona noastra sînt mai multi decît trebuie :D El a început tratamentul cu o terapie de desensibilizare care nu i-a adus absolut niciun rezultat pozitiv, iar perioadele "polenizante" erau foarte lungi si crizele de respiratie aprige, pîna la urgenta. Apoi a urmat un alt tratament cu diferite antihistaminice, care ajutau doar partial. Totusi se ajungea la crize nasoale de respiratie. Cu multi ani în urma a început o terapie de acupunctura, care dupa a doua sedinta a dat rezultate excelente. De atunci, în fiecare an, înainte de a începe perioada alergica facea cîteva sedinte de acupunctura plus cîteva sedinte pe parcurs,si trecea prin lunile acelea care înainte îi creau calvarul, ca valiza prin gara. Acum, de vreo 3-4 ani, este suficienta o sedinta înainte de a începe si una pe parcurs, si cu asta s-a încheiat perioada alergica. Deci... aproape floare la ureche.
E clar ca atunci cînd e vorba de copil, treaba sta putin altfel. Vrei ca tot ce faci pentru el, sa functioneze din prima si sa-i reduci suferinta pe loc! Normal ca nu merge chiar asa, dar totusi, cu toate ca mai avem cîte unu-doua semne de întrebare, nu ne-am agitat deloc ci doar am început prin a elimina factorii declansatori.
Denise, fiind copil de alergici, de la nastere i s-a adminstrat lapte antialergen, si a trebuit sa faca regulat teste de alergie. Nu sînt obigatorii, dar asa se practica pe aici. Depistate din timp, posibil sa se ajunga la recuperarea completa.
Deja prin eliminarea declansatorilor, am obtinut rezultate bune. Denisei îi merge foarte bine, iar momentan nu e nevoie de nicio terapie, dar probabil va fi atunci cînd va începe polenul alunului sa  joace prin aer. Ce nu stim exact înca... ce terapie o sa faca. Înca mai cugetam, dar ne-am gîndit la acupunctura. Asta a dat cele mai bune rezultate sotului, ceea ce nu înseamna ca si ea este la fel de receptiva acestei terapii. La fel de bine, e posibil sa fi eliminat factorii mai puternici, iar alunul ala sa nu faca prea mare verva si rezolvam alergia cu cîteva antihistaminice. Ramîne de vazut.
Multumesc ca sînteti alaturi de mine, dar nu vreau sa va faceti griji pentru ca nu e cazul, si sper sa nici nu fie pentru niciunul dintre noi. Asa ca va doresc multa sanatate, iar eu ma duc mai departe la experimentele mele culinare :)
M.