Vrabioara In Crusta
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
Am dat peste reteta asta in urma cu mult timp, este ideala pentru sarbatorirea iesirii din post, asa ca merita sa o puneti deoparte si sa gatiti vrabioara in crusta pentru ocazii deosebite. Reteta este una sofisticata, iar fragezimea carnii, tratata mai ceva la un salon spa J, ne-o confirma.
Pentru 8 portii aveti nevoie de: 1,2 kg de vrabioara, 2 catei de usturoi, 1 legatura de cimbru, 100 grame de mustar iute Dijon, 1 lingurita de piper negru macinat, sare marina. Pe langa ingredientele de baza, mai aveti nevoie de putin ulei vegetal pentru ungerea tavii si frunzulite de cimbru pentru decor.
Acestea fiind zise, haideti sa vedem secretul obtinerii unei bucatele suculente de carnita de vita.
Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi se asaza carnea pe un tocator, se indeparteaza grasimiea vizibila. Daca nu stiti cums a faceti asta, luati un cutit ascutit, si mergeti pe lungimea grasimiii, cum se prinde ea de carne si taiati-o. Toata aceasta grasime inseamna multe calorii, inseamna si colesterol.
Trati-o regeste. Presarati pe edasupra usturoi taiat felii.
Intre timp, spalati cimbru, uscati-l cu un prosop de hartie si tocati-l marunt. Amestecati cimbrul cu mustarul si piperul. Va sa spun de pe acum, iese un sos de te lingi pe degete.
Carnita apoi este unsa uniform cu acest sos.
Dupa tot acest tratament regesc, pentru a obtine o bucata suculenta de friptura de vita, puneti carnea intr-o tava termorezistenta, insa nu uitati ca tava sa fie unsa cu putin ulei. Uleiul previne arderea si, ce-i drept, ii confera si un strop de savoare.
Muschiul va sta in cuptor, la o temperatura de 200 de grade Celsius, cca 45 de minute, nici mai mult, nici mai putin, in sens contrar veti obtine o friptura de vita fada, uscata rau.
Daca in acest timp vi se pare ca muschiul capata nuanta rozalie, si incercand usor cu o furculita observati ca s-a facut, puteti scoate friptura.
Insa, nu inseamna ca este si gata. Ei bine, dupa cele 45 de minute de stat la caldura pentru muschiul de vita, bine tratat, dat prin sos de mustar, piper si cimbru, care poarta iz de usturoi, muschiuls e acopera cu o folie de alumiu si se baga din nou un cuptor, pentru 15 minute de data asta.
Abia la final, se taie carnea, se decoreaza cu frunzulite de cimbru. Si sa stiti ca o portie nu are ma mult de 245 de kcal.