Vitel Cu Guiness
Sursa Vitel cu Guiness
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Din cand in cand mai avem si retete mai grele putin, si aceasta tocanita innecata in bere e una din ele. Dar a fost atat de buna incat o sa trecem peste faptul ca are cam multe calorii :D Cica iarna consumam mai multe calorii din cauza diferentelor de temperatura, asa ca iesiti la o plimbare de jumatate de ora si cand va intoarceti acasa, va incalziti cu tocanita aceasta delicioasa. Si pentru cine vrea, merge extraordinar langa un pahar de Guiness. Sounds good, right?
Pentru 4 - 5 portii avem nevoie de:
- 1 kg carne vitel (spata sau pt gulas)
- 2 beri Guiness la cutie (1 litru)
- 4 - 5 cartofi
- 5 - 6 morcovi
- 2 cepe
- 2 linguri faina
- 2 linguri otet
- 2 lingurite zahar brun
- un praf de nucsoara
- 7 - 8 linguri ulei
- sare, piper
Daca aveti o bucata mare de carne, trebuie taiata cubulete potrivite, cam de 3 cm. Daca ati luat carnea gata taiata pentru gulas, scapati de pasul acesta. Dam bucatile de carne prin faina si ca sa nu murdarim vase pentru aceasta operatiune, punem intr-o punga suficient de mare si solida o lingura de faina, apoi cuburile de carne si apoi cealalta lingura de faina. Tinem bine punga de capat si agitam pana se distribuie faina pe toate bucatile de carne.
Incingem 4 linguri de ulei intr-o cratita si prajim carnea, eventual in mai multe transe, sa se rumeneasca pe toate partile. Scoatem carnea din cratita, mai adaugam 3 - 4 linguri de ulei si calim ceapa cateva minute pana sticleste. Punem inapoi carnea in cratita, adaugam berea, un pahar de apa, sare, piper, nucsoara, zaharul si otetul. Aducem la punctul de fierbere, adaugam cartofii si morcovii taiati in sferturi. Daca aveti o carne mai tare, care fierbe mai greu, adica de vitel batran... ca sa nu-i zic altfel :P, puneti cartofii si morcovii dupa ce carnea e pe jumatate facuta, ca sa nu se zdrobeasca. Lasam sa fiarba cu capac la cuptorul incins la 200 de grade timp de aproximativ 45 de minute, dupa care lasam alte 20 - 25 de minute sa se rumeneasca.
Nu va speriati, va fi destul de mult sos, dar este cu multa bere neagra, asa ca e foarte aromat si numai bun de mancat cu niste paine. Tocanita se serveste calda si are aproximativ 150 calorii la 100 de grame, fara paine. Si sa nu uit sa va spun ca reteta e inspirata dintr-un GoodFood.