Vinul Saptamanii: Cuvee Alexandru, Serve
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cuvee Alexandru, SERVE- recomandat de vinul.ro
Astazi se implineste o saptamana de cand ne-a parasit Contele Guy Tyrel de Poix, proprietarul SERVE Ceptura. Pentru cei care au descoperit compania mai tarziu, cand numele sau deja nu mai ridica semne de intrebare, S.E.R.V.E. inseamna Societatea Euro-Romana pentru Vinuri de Exceptie. Pe cei care isi aduc aminte de anii '90, am dori sa-i rugam sa se opreasca o clipa si sa revada chipul rafturilor din acea vreme, invadate de vinuri demidulci oxidate, cu aproape nici un fel de importuri, cu etichete comunistoide si un public care impartea vinurile, inevitabil, in albe, rosii, demiseci si demidulci.
SERVE a reprezentat, timp de cativa ani, singura companie privata din Romania, restul vinului provenind din colosii industriali ai IAS-urilor inca aflate in proprietatea statului. A fost prima companie care a impus pe piata un brand - Vinul Cavalerului - in 1994, pe vremea cand la televizor inca se difuzau doar reclame cu Jelibon, magazinul Bucuresti-Berlin si Gepa ElectroCenter.
Contele de Poix, pe vremea aceea un potential stomatolog de succes, cu experienta oenologica dobandita in alta podgorie a familiei, Domaine Peraldi (50 de hectare in Corsica), a promis vinuri de exceptie si le-a si livrat, an de an. Intrebati orice podgorean sau vinificator mai tanar de 45 de ani, din Dealu Mare sau din alta parte: aproape oricine va raspunde ca a aflat cum se face vin nu din facultate, ci de la SERVE.
Dupa mai bine de 15 ani de investitii, replantari, cautari si experimente, SERVE si-a capatat o forma oarecum finala. Ultimele suprafete de vie batrana au fost inlocuite in 2008, chipul si expresia vinului au capatat siguranta si constanta si se parea ca de acum incolo totul va merge de la sine. Ca un adevarat cavaler al vinului Guy Tyrel de Poix nu a lasat nimic neterminat.
Ba mai mult, inainte de a ne parasi, ne-a lasat o mostenire: Cuvee Alexandru, vinul produs din ultimul rod al viilor batrane defrisate in 2008, care fusesera pastrate din podgoria initiala pentru ca produceau struguri de calitate. Il aducem astazi in discutie, desi nu exista inca disponibil spre vanzare, pentru ca este omagiul adus de Guy de Poix consumatorilor romani care au acceptat, in timp, sa invete Vinul. Un omagiu pentru care merita sa-i multumim mai mult decat am apucat.
Nu vom insista prea mult asupra descrierii - cuvintele ar suna ca niste pietre aruncate spre o vitrina. Orice vin poate avea fructe rosii, corpolenta, complexitate si alte asemenea atribute. Cuvee Alexandru are cu totul altceva. Are dragoste de oameni, incredere in maturizarea pietei si responsabilitate pentru educarea continua a clientilor. Este un vin care sa lase gurile cascate, in timp ce umple inimile. Il veti gasi pe multe bloguri, mereu insotit de aceeasi incadrare fara nici o ezitare: Vin de Excelenta.
Il gasiti pe Alexandru in aceasta fotografie alaturi de restul vinurilor care au creat un nume nu doar pentru SERVE, ci pentru Ceptura si Dealu Mare. Cei care nu vor avea sansa sa il intalneasca sunt indrumati sa guste o sticla de Terra Romana, inchinand un ultim gand Domnului Conte.