Vinul Saptamanii - Beronia Iii A.c
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Beronia III a.C recomandat de Radu Rizea de la Vinul.ro
Pentru weekend-ul dedicat nou achizitionatei sarbatori de Haloween, prima idee a fost sa recomandam un vin cu arome de sange si carne proaspata, asa cum se nasc din cauza excesului de fier din sol in unele vii din Languedoc. Apoi, prin minte ne-au mai trecut, fulgurant, niste idei nastrusnice (si foarte nepotrivite, pe alocuri), despre vreun Print Vlad, Vampire Blood, Sange de taur (doar pentru ca e sange...). In fine, ne-am hotarat la unul dintre cele mai intunecoase vinuri pe care le-am gustat vreodata: Beronia III a.C. Numele vine de la o atestare documentara a traditiei fabricarii vinului in Rioja din secolul III inainte de Hristos, iar vinul este de-a dreptul inspaimantator, de parca ar cuprinde in sine toate traumele lasate in urma de inchizitie, zecile de razboaie si cele cateva dictaturi care au trecut peste acel pamant.
Vinul este un cupaj de Graciano (7%), Mazuelo (5%) si Tempranillo (88%), baricat timp de 15 luni in butoaie americane, franceze si bulgaresti. Amestecul de struguri da o bogatie incredibila de fruct - olfactiv si gustativ, deopotriva - cu arome intense de mure, coacaze, prune afumate si ceva coarne. Vinul este gros, nefiltrat, astupand cu voluptate papilele, evolutia lunga incheindu-se cu un balans absolut perfect intre aromele de fruct si cele nascute din lemnul de stejar: condimente, vanilie, tabac si piele groasa.
Pentru weekend-ul dedicat nou achizitionatei sarbatori de Haloween, prima idee a fost sa recomandam un vin cu arome de sange si carne proaspata, asa cum se nasc din cauza excesului de fier din sol in unele vii din Languedoc. Apoi, prin minte ne-au mai trecut, fulgurant, niste idei nastrusnice (si foarte nepotrivite, pe alocuri), despre vreun Print Vlad, Vampire Blood, Sange de taur (doar pentru ca e sange...). In fine, ne-am hotarat la unul dintre cele mai intunecoase vinuri pe care le-am gustat vreodata: Beronia III a.C. Numele vine de la o atestare documentara a traditiei fabricarii vinului in Rioja din secolul III inainte de Hristos, iar vinul este de-a dreptul inspaimantator, de parca ar cuprinde in sine toate traumele lasate in urma de inchizitie, zecile de razboaie si cele cateva dictaturi care au trecut peste acel pamant.
Vinul este un cupaj de Graciano (7%), Mazuelo (5%) si Tempranillo (88%), baricat timp de 15 luni in butoaie americane, franceze si bulgaresti. Amestecul de struguri da o bogatie incredibila de fruct - olfactiv si gustativ, deopotriva - cu arome intense de mure, coacaze, prune afumate si ceva coarne. Vinul este gros, nefiltrat, astupand cu voluptate papilele, evolutia lunga incheindu-se cu un balans absolut perfect intre aromele de fruct si cele nascute din lemnul de stejar: condimente, vanilie, tabac si piele groasa.