Verde Ca Focul: Vita La Tigaie Cu Legume Picante (varianta Cu Sos Si Fara)
articol scris de szuszazuza blog gulaschsuppe.wordpress.com
Nu am idee daca rezultatul bucatarelii de astazi se poate incadra la chinezisme sau indianisme, dar cu siguranta se poate incadra la categoria bun de te lingi pe degete.
Procedurile au fost initiate astfel:
Intai am fiert carnea de vita, am lasat-o sa se raceasca apoi am taiat fasiute subtiri (dar nu foarte). Apoi am trantit fasiutele astea in tigaia in care sfaraia deja o idee de ulei de masline. Am macinat piper peste ele, am dat si un praf de sare si unul de chili (tot asa, macinat din rasnita). Ca sa ne dam de tot in spectacol, am luat si o radacina de ghimbir si am ras un pic din ea peste carne.Am pus apoi carnea pe o farfurie, la odihnit.
In tigaie i- a venit randul la trantit unei jumatati de ardei gras verde-verde. Nu i-am mai pus ulei, tigaia era deja un pic unsa de la carne. Nu l-am prajit, doar l-am perpelit un pic, cat sa capete fata si aroma de ardei copt. Dar textura i-a ramas crocanta. I-am trantit si lui un praf de piper in cap.Pe urma peste ardeiul asta au venit sa se inghesuie bucati de broccoli (cabinet majoritar), conopida (si ele pe acolo), fasole ferde (de fandoseala) si rondele de morcov (cateva, ca sa se bage in seama). Oricum, culoarea predominanta avea sa se dovedeasca verdele…
Le-am perpelit impreuna, am mai dat un praf de sare si unul de cayenne (atentie mare cum va dozati iuteala, sa nu va ia pe urma cu rau. Va recomand sa gustati mancarea din cand in cand, dar [ceva mai] rece: caldura pacaleste gustul!). Cand mi s-a parut ca sunt destul de ametite in tigaie, am adaugat si bucatelele de carne si am mai lasat un pic pe foc (impropriu spus, pentru ca am masina de gatit electrica – aragaz electric?! ). Cum nu m-am putut hotari daca as vrea sa mananc creatia cu sos sau fara, am separat-o in doua, ca sa impac si capra si… sosul. Va sa zica, jumatate din vita cu legume s-a retras pe o farfurie, unde i s-au mai adaugat spre delectare doua feliute de usturoi tocate marunt marunt (asa, pentru aroma).In cealata jumatate am turnat un sos rapid de pulpa de rosii cu un pic de miere, un pic de zahar, un pic de piper si chilli, care fusese fiert pana scazuse un pic, ca mai apoi sa ii adaug cateva bucatele ratacite de ananas, cateva cubulete de ceapa si baghetele de morcov si ardei gras rosu. Toate au mai fiert un pic impreuna, dar nu foarte mult, astfel incat legumele sa ramana crocante.Ei bine, sosul asta a venit sa se amestece si el in tigaia initiala, tavalindu-se bucuros peste carne, broccoli, fasole si restul carnavalului.
L-am lasat sa topaie cam sapte- opt minute la foc mai iute, amestecand din cand in cand.
Cam in timpul in care sosul isi facea de cap in tigaie am reusit, jongland, sa fierb si o cana de orez. Pentru ca toata fantezia asta trebuia sa se aseze, mai mult sau mai putin cu lene, pe ceva. Pe farfuria goala ar fi fost prea rece. Mai ales ca azi a nins…
Cand orezul a fost gata am zis stop joc.Am scurs orezul de apa, l-am lasat sa se zvante un pic, apoi am asezat un strat sanatos pe farfurie. Pe jumatate din suprafata am pus carnea cu legume fara sos, pe cealalta carnea cu sos.Mmmmm, delicios!