contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vegeta De Casa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dupa cum am tot spus pe Facebook si am postat cateva fotografii acolo, am avut  vreo 2 zile un deshidrator de fructe si legume luat de la prietenii mei de la Casuta Naturii, un magazin cu tot felul de produse bio, eco, despre care v-am povestit pe aici. Cand m-am dus la ei in casuta sa il iau, m-am dus cu gandul sa il pun la incercare si spre testare pe niste rosii tare frumoase eco, unele culese din gradina noastra, altele primite de la Claudiu, de la Verde Bun. In Casuta, vorbind cu Ionela despre una si despre alta, ii povestesc ce vreau sa deshidratez si ea imi arata un tare fain borcan cu legume deshidratate si maruntite si mi-a picat gandul: bai, dar asta e ca minunile alea de tip vegeta, care au in ele intreg tabelul lui mendeleev, doar legume nu. Si ea zice: pai daca tot iei aparatul, de ce sa nu profiti la maxim de el, ia si incearca! 

Si asta a fost! A doua zi eram in piata sa aleg cele mai faine legume: morcovi, patrunjel radacina, telina, sfecla rosie ca focul, dovlecei, ardei colorati si buni. Am avut ce cotrobai prin marfa oamenilor de pe tarabe, dar am ales numai legume bune de tot, pe unii tarani de vin si vand in piata respectiva ii mai stiu, am mai luat de la ei si astfel am avut certitudinea ca nu iau niste semi-legume :)

Vegeta de casa

Ideea e ca in randurile de mai jos nu am sa va dau niste cantitati exacte, pentru ca nu am stat sa cantaresc fiecare sortiment de leguma pe care l-am pus la uscat. Voi sunteti liberi sa folositi exact legumele care va plac si in cantitatile care va plac. E doar un mix de legume uscate, nicicum o prajitura mega sofisticata ingradita de niste gramaje foarte stricte. Asa ca Vegeta de casa e o bucurie si nu o reteta. Va spun doar ca va va lua vreo 2 zile incheiate sa va preparati o cantitate considerabila de vegeta de casa, dar si olecutica de efort de munca :) pentru ca trebuie sa luati legume, apoi urmeaza etapele: spalat, curatat, taiat, pus la deshidrator, verificat din cand in cand, spalat iarasi fiecare sertaras al deshidratorului, pus pe hartii fiecare in parte, date pe razatoare electrica si tot asa pana veti obtine o minunatie de mix de legume deshidratate, o bogatie de nutrienti si de vitamine.

Sincer, nu imi pare rau ca am muncit atat si sigur si la anul voi repeta experienta. Ca sa nu mai zic ca daca s-ar arata oameni incantati de idee, as munci cu mare drag pentru ca ei si copii lor sa aiba in iarna vegeta de casa si nu vegeta lui Mendeleev.

Bun, acum sa va povestec exact cum am procedat, pentru ca am observat ca sunt unele chestii de care e bine sa tii cont atunci cand vrei sa deshidratezi legume. Din ce am observat eu, nu e suficient sa arunci niste legume intr-un aparat, sa astepti sa isi faca treaba si apoi sa le arunci intrun borcan. Legumele daca le usuci in perioada asta, destul de calda, tot se vor pastra putin umede, probabil ca absorb din atmosfera, nu-mi dau seama. Anyway… povestim… Oricum, inarmati-va cu rabdare pentru ca toata treaba asta va ia cam doua zile, dar in schimb nu faceti caldura in casa de la cuptor, nu miros, nu nimic. E super curat, super safe. Setati pe 50-55 grade si in vreo 8 ore aparatul is face treaba. Noi am pus 6 sertare o data, deci au intrat mai mult de jumatate din cantitatea de legume folosita pentru vegeta de casa, pentru deshidratare.

Ingrediente pentru reteta de Vegeta de casa

* dupa cum am spus e fara cantitati exacte, va pot spune doar cu aproximatie

  • 1 kg morcov
  • 1  kg patrunjel radacina
  • 2 legaturi mari de frunze de telina
  • 1 telina potrivita
  • 1 sfecla mica
  • 2 dovlecei 
  • 1 kg de ardei gras 
  • 1/2 kg ardei kapia

Vegeta de casa

Mod de preparare pentru reteta de Vegeta de casa

Spalati legumele si uscati-le bine de tot. Curatati-le de coaja, cotoare etc si taiati-le cat mai subtirel cu putinta. Morcovii, patrunjelul radacina, dovleceii in rondele, feliute, la fel si sfecla. Ardeii grasi ii veti taia in bucatele nu foarte mici. Iar frunzele de telina doar cat sa le rupeti de pe tijele groase. As fi folosit si patrunjel verde, dar uitasem sa iau din piata si chiar nu am mai insistat asupra acestui aspect.

Randuiti frumos legumele, separat, pe sertarele deshidratorului si suprapuneti sertarele unul peste altul. Eu am lasat in a doua tura de  deshidratat, frunzele de telina. Ideal ar fi sa aveti instructiuni la aparatul vostru de deshidratat. Cel pe care l-am folosit eu are ca indicatie : 50-55 grade pentru legume, si le-am tinut cam 8-9 ore, timp in care am mai rotit din rafturi, le-am mai verificat. Frunzele de telina si, in general, orice fel de frunze se deshidrateaza la 35 grade si maxim vreo 4 ore (parca asa tin eu minte). Mai jos va atasez niste fotografii din care sper sa va dati seama cam cum aratau unele legume inainte si dupa deshidratare

Vegeta de casa Vegeta de casa Vegeta de casa Vegeta de casa

Acum dupa ce aveti toate legumele deshidratate, v-as sfatui sa le lasati inca o zi la aer, pe hartie, in loc ferit de umezeaza si caldura. Daca observati ca devin usor lipicioase, le mai rasfirati cu degetele si le lasati sa stea la aer. Apoi le dati, pe rand pe o razatoare electrica, pentru a le faramita. Am folosit multifunctionalul meu Tefal, si le-am dat pe razatoarea cu gauri mari. In timp ce ruleaza robotelul si le faramiteaza, veti observa ca se umezesc, pentru ca in timpul frecarii se degaja caldura, se umezesc cat de cat… dar nu va faceti griji. Le lasati putin la aer si se ususca imediat.

Amestecati toate faramitele alea de legume si voila! Vegeta de casa e gata! Acum daca vreti sa ii adaugati si putina sare, utilizati ori sare de mare, ori sare de Himalaya, dar in scristale mari. Si sa nu uitati ca ati pus sare, pentru a nu mai adauga in mancare cand folositi cate putin din vegeta de casa pe care tocmai ati fabricat-o singurei.

Pastrati inchisa in pungi de hartie (cel mai indicat!) sau in borcane daca incepeti sa o folositi imediat. In orice caz, nu o tineti in locuri cu umezeala, aburi sau foarte calduroase. In camara, sigur e cel mai bine!

Cam asta e povestea despre vegeta de casa! Si urmati niste reguli simple: ingrediente sanatoase, felii subtiri, ochi vigilenti, loc uscat. Spor!

Doritori? :)

Vegeta de casa Vegeta de casa

 

Acest articol Vegeta de casa apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.