Varza Calita Cu Afumatura Si Mamaliguta (4-6 Persoane)
articol scris de andreeas blog inventiiculinare.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
o varza mare (1,5-2 kg)
1-2 fire carnati de casa afumati
300 gr piept de porc afumat
sare si piper, dupa gust
1 lingura pasta de gogosari
1 ceapa mare
1 rosie mare
1 fir de ulei
marar (optional)
cimbru
Timp de preparare:
in jur de 1 ora
Dificultate:
Medie
Mod de preparare:
De obicei nu prea gust din mancare in timpul prepararii dar de data asta, am cam mancat tot cate putin afumatura sau varza pana le-am pregatit si a trebuit sa tot suplimentez :)
Incepem cu carnatul si pieptul de porc pe care le taiem felii (cu tot cu zgarciuri pentru ca le ador dupa ce se fierb), nu foarte subtiri (sa se simte in mancare). Curatam ceapa, o taiem marunt si o punem la calit in cratita, cu un fir de ulei, deoarece nici pieptul nici carnatul nu au foarte multa grasime. Dupa ce s-a calit adaugam afumatura, piper, pasta de gogosari si amestecam mereu.
Intre timp curatam varza de primele frunze, o clatim cu apa rece, apoi o taiem in jumatate, taiem cotorul si o tocam, mai subtire sau mai mare, dupa cum va place, oricum se inmoaie in timpul prepararii.
Dupa ce s-a calit si afumatura adaugam varza putin cate putin amestecad mereu. Se pune cimbrul, crengute intregi sau maruntit iar mararul este optional dupa cum spuneam (mie nu imi place mararul asa ca nu il vedeti in mancare).
Se lasa la calit iar spre finalul prepararii se adauga rosia, decojita si taiata cubulete mici. Eu nu am mai pus sare deoarece imi place varza mai dulceaga iar pasta de gogosari si afumatura au asigurat necesarul de sare. Optional puteti pune o lingura- doua de bulion/pasta de tomate daca doriti ca varza sa fie mai rosiatica.
Mod de servire:
Se serveste cu mamaliguta, cu smantana sau ardei iute.
Tips:
Varza contine foarte multa apa (aprox. 85%) incat adaugata treptat si amestecand mereu ea isi lasa zeama si fierbe frumos si uniform.
Stiati ca:
Varza este una dintre cele mai vechi legume (peste 4000 de ani) cu multiple beneficii, fiind considerata medicament naturist anticancerigen?
Spor si Bon appétit ;)