contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Varza A La Cluj

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Deși pe căldurile astea nu e o alegere tocmai bună, eu o postez, pentru că am făcut-o acum mai multe săptămâni, când nu era chiar atât de cald și nu prea bine. :)

Avem nevoie de: o varză mare, 1 kg de carne de porc, câteva felii de slănină afumată, 3-4 cepe, o lingură plină de bulion pastă, boia de ardei (iute sau dulce, după gust), 100 g orez, ulei, piper, sare, smântână.

Carnea și slănina afumată se dau prin mașina de tocat. Ceapa se taie mărunt și se călește ușor, înăbușit, într-o tigaie cu ulei, apoi se adaugă și carnea tocată să se călească 10 minute după care se dă deoparte. Orezul se spală și se lasă în apă caldă, apoi se omogenizează cu ceapa și carnea. Se dă un praf de piper. Varza se dă prin răzătoare și se freacă cu sare.
Într-o oală ceramică sau alt vas care poate merge și la cuptor, se pune un strat de varză, un strat de carne tocată, iar deasupra iarăși un strat de varză.
Bulionul și boiaua se diluează în două pahare mari de apă și se toarnă peste mâncare. Se lasă la fiert la foc domol, sau la cuptor, timp de 2-3 ore, până când varza e bine fiartă, fără să amestecați în ea, doar mișcați oala din mânere în stânga și în dreapta din când în când. Dacă mai este nevoie, mai adăugați apă.
Se servește cu pâine, sau cu mămăliguță caldă, cu smântână și, opțional, cu ardei iute.

Poftă bună!
Și rețeta din rețetarul general de acum 50 de ani: