Varza A La Cluj Sau Musaca De Varza Acra
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, doi de dafin, cimbru, 300 g costita afumata cruda.
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, pina isi dezvolta mirosul si apoi se adauga varza bine stoarsa si se caleste cu totul cam 5-7 minute .
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru si un virf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora.
Separat, se caleste o ceapa in ulei, se adauga carnea tocata , piper, si se caleste pina scade toata apa de la carnea tocata si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul spalat.
Intr-o tava inalta, se aseaza mincarea astfel: o treime din varza se aseaza pe fundul tavii, apoi se pune o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii.
Urmeaza inca un rind de varza, apoi restul de carne cu orez si costita si se acopera totul cu ultima treime din varza fiarta.
Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incit ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe .
Se da la cuptorul reglat pe foc maxim pentru 45-50 de minute, pina ce apa scade complet si varza se rumeneste.
Se serveste fierbinte, cu smintina si ardei iute !