contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vaniljkola - Caramele Cu Vanilie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Caramele! Nu mai au nevoie de nici o prezentare. Imi aduc aminte cand eram mica si molfaiam la caramele, pe vremea lui Ceasca, de mi se inclesteau dinti, nu alta!
Era una dintre bucuriile copilariei mele. Alaturi de guma tip tigara, inghetata aia ce arata ca un pachet de unt si bomboanele cu gem inauntru. :)
Dar sa revenim al oile (caramelele) noastre. Toti copiii de pretutindeni sunt la fel, iar cei suedezi nu fac exceptie.
Pentru circa 40-50 de caramele am folosit:
- 2dl frisca lichida
- 1dl sirop auriu
- 300 gr zahar
- 100 gr unt
- jumatate baton de vanilie (sau un pachetel concentrat Dr. Oetker)

In ceea ce priveste siropul, e acelasi ca la reteta de Knäck.
Se amesteca toate ingredientele intr-o oala pe foc mediu, amestecandu-se cu o spatula de lemn. Se lasa sa dea in clocot si se da focul mai mic. Trebuie sa fiarba pana ce
caramelul ajunge la temperatura de 120 grade Celsius. Pentru a verifica, faceti (din nou) ca la Knäck.

Cand e gata se toarna caramelul intr-o tava/tavita acoperita cu hartie de copt. Eu nu am avut... (de ce nu cumpar eu o tavita potrivita??) dar am improvizat.
Se lasa sa se raceasca inainte de a o da la frigider. Se recomanda sa fie tinuta la rece peste noapte.

Se taie caramelele dupa forma dorita.

Si se mananca cate un pumn pe zi!

Articol recomandat de poppy-planet.blogspot.com