contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Valurile Dunarii.... Prajitura Valurile Dunarii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
0299
Deliciosenia asta am gatit-o de Sfantul Petru si Pavel ca sa-l indulcim pe sarbatoritul zilei, Petrut al nostru, si restul trupei pofticioase. Si cum e sezonul cireselor/visinelor, am scos din sertarasul cu retete, una noua - iat-o: o bunaciune de origine vieneza se pare, eu am gasit-o in revista "Secretele bucatariei" acum ceva vreme, vreau sa va spun ca nici nu e greu de facut iar a doua- a treia zi cand se imbiba tot mai tare de arome, e din ce in ce mai delicioasa. No, am laudat-o suficient, poate asa va vine pofta sa o incercati. Dar mai intai gustati una mica, virtuala pe aici.
Pentru blat, avem nevoie de:
400 gr. faina
250 gr. unt
200 gr. zahar
6 oua
un plic praf de copt
20 ml lapte
1 lingura cacao
o esenta de rom
sare
cirese sau visine de pus peste blat
pentru crema de vanilie
500 ml lapte
un plic praf de budinca de vanilie - asa zice la reteta. Eu una nu ma prea impac cu cremele din plic, asa ca am preparat o crema de vanilie de casa din reteta de aici, Dukan style, adica cu amidon de porumb ca agent de ingrosare. mama foloseste de obicei faina si am senzatia ca o ingroasa ceva mai bine, ceea ce nu strica.
 200 gr unt
pentru glazura de ciocolata
200 gr. ciocolata  amaruie
1 lingura frisca lichida
Incingem cuptorul la 180 grade C si ne apucam de treaba:
- scoatem samburii din cirese
- intr-un bol mixam 250 gr. unt cu 200 gr. zahar, zahar vanilat si sare; adaugam ouale unul cate unul, mixam, nu adaugam un al doilea ou pana primul nu  s-a...integrat in aluat.. Adaugam si faina deja cernuta prin sita laolalta cu praful de copt. Pregatim tava - ori o ungem cu unt si o tapetam cu faina, ori varianta comoda (preferata mea), tapetam cu hartie de copt, taiem hartia la colturi ca sa intre bine in tava pe care o si umezim ca sa adere  hartia bine.Turnam in tava jumatate din aluat. Cealalta jumatate o amestecam cu o lingura de cacao si o lingura de lapte, mixam bine. Punem compozitia cu cacao in tava peste celalalt aluat si marmoram plimband o furculita printre straturi.  Ultima operatiune: punem ciresele curatate peste aluat, pe alocuri le-am si....infipt in compozitie. Bagam la cuptor circa o jumatate de ora, verificam cu o scobitoare daca e gata. Scoatem si lasam sa se raceasca.

Preparam crema de vanilie: fie din budinca la plic cu 500 ml laptefie face o crema de vanilie (nu e atat de greu cat pare).
casutalaurei.blogspot.ro
Cand e  gata, acoperim cu o folie transparenta si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Mixam intr-un bol untul si punem lingura cu lingura crema de vanilie. Musai atentie mare: budinca vaniloasa trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu untul altfel bunatatea de cremuta se taie. Ungem blatul cu crema si dam la frigider cateva ore.
casutalaurei.blogspot.ro

In sfarsit e randul glazurii de ciocolata: topim intr-o craticioara ciocolata cu frisca. Turnam peste prajitura  cu dare - eu am turnat usor in fir subtire, lasam sa se usuce.
Eventual la sfarsit presaram si niste cacao deasupra.
Miammmmmmm!!!!!