Un Altfel De...sirop De Muguri De Brad
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
La moda e sa il fierbi... nu insa si la mine in bucatarie! Iubesc la nebunie mirosul de brad, uleiul acela puternic care ne aduce aminte de pomul de Craciun, de aroma din padurile de conifere. Nu ma indur sa-l fierb ci prefer varianta mai lunga ( dar mult mai simpla) prin care se pastreaza toate acele uleiuri aromate. Gustul este cu totul altfel, ca si cum ai imbutelia mirosul de padure intr-o sticluta dulce.
Sirop de muguri de brad |
Reteta e de la o manastire, o fac de doi ani de zile si nu cred ca o sa renunt la ea asa usor.
Anul acesta avem un sirop cu peripetii, o cantitate mult mai mica decat pana acum, cu sperante vagi ale unui nou drum la munte unde, sper eu, voi putea jumuli cativa braduti darnici. Nu stiu cine e mai capos : eu sau mugurii de brad. Dumnealor joaca murdar, s-au inteles cu nazdravanul meu mic sa nu ne lase sa culegem, au chemat norii si ploile sa nu ne putem aventura ( din nou in padure), iar cand ploile au trecut.... baltile si noroaiele erau asa de mari incat nu ne-am putut duce din nou! Acasa, la sedinta foto, alte belele: cum necum, poc-zdrang, tandari peste tot si un sot ïnjunghiat" in talpa! Dar, hmmm, victorie! Mugurii sunt la rece, timp suficient sa imi cedeze ce au ei mai de pret : aroma tamaduitoare!
Abia astept sa desfac sticlele de sirop, sa simt mirosul proaspat de brad! O minunatie :)
Nu am avut rabdare sa fie gata, am prefert sa scriu retetea cat inca se mai gasesc muguri de brad. Si daca mergeti la cules, jumuliti-i bine, ca dedicatie din partea mea!
Asa-i ca vreti reteta? Nimic mai simplu :
- Muguri de brad
- Apa fiarta si racita
- zahar sau miere ( 1.5 kg zahar la fiecare litru de lichid)
Sirop de muguri de brad |
Mugurii de curata de impuritati si se spala in apa rece. Se zdrobesc putin sau se toaca mare si apoi se aseaza intr-un vas incapator si se acopera/ preseaza cu un capac sau o farfurie mai mica decat diametrul vasului.
Se fierbe apa si se lasa la racit, sa fie inca fierbinte dar sa putem baga degetul in ea. Apa astfel racita se toarna peste mugurii de brad, cat sa ii acopere, nu mai mult. Cam asa arata mugurii mei, la a treia zi de macerare :
Sirop de muguri de brad |
Vasul se lasa la rece ( maicutele ingropau vasul de lut in pamant) pentru circa 3 saptamani, timp in care se amesteca de 3-4 ori ca sa nu faca floare deasupra. La mine vasul sta frumusel in frigider, dar si intr-n beci racoros ar sta la fel de bine.
Dupa ce trece acest timp, se strecoara bine si se masoara lichidul obtinut. Dupa preferinta se amesteca cu zahar sau miere, pentru fiecare litru de lichid fiind necesari 1.5 kg de zahar/miere. Se omogenizeaza bine ( eu folosesc blenderul pentru acest lucru) si se pune in sticle de sticla, nu de plastic.
Eu am facut in ambele variante, cea cu miere este mai gustoasa dar ambele rezista in timp la fel de bine. Sticlele se pastreaza la rece, iar siropul se consuma ca atare pentru tratamentul durerilor de gat/tusei sau diluat cu apa minerala, ca bautura racoritoare.