contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Uleiul De Masline

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



e ca vinul. gustul e foarte diferit de la un tip de masline la altul. sunt multe tipuri de masline in functie de zona in care se cultiva. 97% din tot uleiul produs in lume e facut de spania, italia, portugalia si grecia. spania singura produce 40% din productia mondiala. exista The International Olive Oil Council care clasifica uleiul astfel:
- Extra-virgin olive oil - produs dintr-un singur tip de masline prin presare sau centrifugare. reprezinta 10% din totalul mondial
- Virgin olive oil - are o aciditate mai mare decat primul adica maslinele nu-s tocmai cele mai smechere. dar tot e bun.
- Pure olive oil - e un cupaj de ulei virgin si ulei rafinat(chimic)
- Olive oil - cupaj ca cel de mai sus cu aciditatea mai ridicata(aciditatea te zgarie putin pe gat)
- Olive-pomace oil - ulei din pasta de la masline rafinata chimic. nu prea se gaseste in comert, e mai mult pt gatit in restaurante.
- Refined olive oil - ulei cu defecte de gust care e rafinat chimic pentru a se elimina aceste defecte, repectand standardele impuse pentru a fi sanatos. e echivalent cu vinul de pet de pe la noi.
in primele doua categorii de calitate poti sa intalnesti ulei filtrat (sticla din stanga), ulei nefiltrat (sticla din mijloc) si ulei dop(cum e la noi doc la vinuri - denumire de origine controlata). ultimul e cel mai scump si certifica faptul ca acel ulei provine numai din zona repectiva, recunoscuta pt calitatea maslinelor. cum ar fi zona cognac care certifica calitatea distilatului de vin din acea zona.
cand cumperi ulei trebuie sa mai tii cont de ceva: beneficiezi de calitatile uleiului de masline cand e rece, peste 175 de grade celsius (in tigaie ai lejer temperatura asta) e cu atat mai toxic cu cat e mai scump.
cu cat e mai scump are mai multi nutrienti care se ard la temperatura mare si sunt toxici. pentru gatit se recomanda ulei rafinat care are punctul de ardere mai mare si astfel nu e toxic. asa ca e bine sa ai mai multe tipuri de ulei in casa.
eu folosesc din cel nefiltrat pentru salata intrucat e mai corpolent, mai aromat, mai plin la gust. am tot timpul si ulei de masline rafinat pentru diferite marinate, pentru conserve etc. si ulei de floarea soarelui rafinat pentru prajit.
sper ca te-am lamurit acum. daca ai intrebari lasa un comment.


 


Articol recomandat de wineandknives.blogspot.com