contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Turta Dulce

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Poate ca pentru unii ieri a fost sfarsitul lumii, dar pentru mine a fost prima zi dintr-un mult asteptat concediu, la care visez de vreo 2 luni incoace. Este foarte usor de ghicit ce poate sa faca un food blogger in prima zi libera, dupa ce nu mai pozase deserturi de saptamani bune :) Am incercat o reteta noua de turta dulce, mai crocanta decat ce va aratam anul trecut, asemanatoare cu cea de la omuletii din turta dulce de acum 2 ani.
Pentru vreo 6 tavi, deci peste 100 de bucatele, am folosit:
  • 700 g faina
  • 1 ou
  • 250g miere
  • 150 g unt
  • 200 g zahar brun
  • 150 g zahar tos
  • 100 g smantana
  • 1 lingura scortisoara pudra
  • 1 lingurita cuisoare macinate
  • 1 lingurita nucsoara pudra
  • 2 lingurite ienibahar macinat
  • 1 lingurita ghimbir pudra
  • 1 lingurita piper alb
  • 1/2 lingurita cardamom pudra
  • 1 pliculet zahat vanilat
Intr-un bol incapator omogenizam ingredientele uscate: fauna, condimente si praful de copt.
Mixam untul, la temperatura camerei cu cele doua tipuri de zahar si zaharul vanilat pana cand zaharul se dizolva partial iar amestecul seamana cu o spuma. Adaugam mierea impreuna cu smantana si mixam in continuare.
Incorporam oul folosind o lingura si incepem sa adaugam din ingredientele uscate, cate 3-4 linguri o data.
La final, cand obtinem un aluat omogen, destul de tare, il impartim in 2-3 parti egale pe care le invelim in folie alimentara si le dam la frigider minim 4-5 ore.
Dupa ce aluatul s-a intarit, in intindem intr-o foaie de aproximativ 5mm, pe o suprafata pudrata cu faina. Taiem diverse forme din aluat, iar prajiturelele obtinute le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem turta dulce in cuptorul incins la 180 de grade pret de 7-10 minute, pana se rumeneste foarte putin pe margini. Daca e lasata prea mult la cuptor, se intareste prea tare cand se raceste.
Cand o scoatem de la cuptor, turta dulce este foarte usor deformabila, asa ca trebuie lasata sa se raceasca pe o suprafata dreapta, cel mai bine in tava.
Odata rece, ornam dupa inspiratie si talent :) Am folosit 100 g zahar pudra dizolvat cu 2-3 lingurite apa rece pentru glazura alba, iar pentru cea maro am pus 2 lingurite de cacao in acelasi amestec de zahar si apa.