Turta Dulce
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Turta aceasta am facut-o in urma cu doi ani si am postat-o pe celalalt blog al meu, Retete vegane (care momentan e inchis pentru actualizare de continut). Stiu ca mi-a placut foarte mult, in ciuda faptului ca al meu cuptor de atunci, arse baza turtei. E o reteta fara zahar sau miere, caci aceasta din urma stim ca devine toxica atunci cand e supusa unor temperaturi inalte. Anul acesta am s-o refac negresit si va invit si pe voi sa o faceti chiar de pe acum pentru ca in timp devine mai buna.
Turta dulce (folositi ca baza de masurat o cana cu volumul de 250 ml)
- 1/3 cana ulei de struguri
- 1/3 cana melasa
- 2/3 cana sirop de artar
- 1 cana fresh de portocale
- 2 1/2 cani faina integrala
- 1 l-ta praf de copt bio
- 2 l-te condiment pt turta dulce: scortisoara, cuisoare, nucsoara (eu am folosit “Nopti Orientale” de la Sonnentor)
- 1/2 l-ta sare
- Intr-un bol se amesteca ingredientele lichide iar in altul, cele uscate. Se combina ambele tipuri de ingrediente si se amesteca bine.
- Se unge o tava cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna amestecul in tava si se da la copt la foc potrivit (180 grade C) pentru 30 minute. Acum depinde de marimea tavii timpul de coacere – eu am avut o tava mai mare si mi-au trebuit doar 15 minute asa ca e bine sa verificati pentru a nu se arde.
- Dupa ce este coapta se lasa sa stea 5 minute in tava, apoi se scoate pe un gratar la racit.
- Cand este rece se taie in patratele si se pun intr-o cutie cu capac. Turta se face mai buna pe zi ce trece!