Turta Dulce
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Demult cautam o reteta vegana de turta dulce. Turta dulce a fost unul dintre deserturile mele preferate pe vremea cand eram ovo-lacto. Imi placea la nebunie infuzia de arome din blatul cu o consistenta perfecta: nici prea moale, nici prea tare! Am gasit aceasta reteta pe un site american si mi-a placut faptul ca nu contine zahar ci doar melasa si sirop de artar. A rezultat o turta fabuloasa, cu aceeasi consistenta si acelasi gust ca al celei ovo-lacto. Cu siguranta am s-o mai fac!
Turta dulce (folositi ca baza de masurat o cana cu volumul de 250 ml)
- 1/3 cana ulei de struguri
- 1/3 cana melasa
- 2/3 cana sirop de artar
- 1 cana fresh de portocale
- 2 1/2 cani faina alba/integrala
- 1 l-ta praf de copt
- 2 l-te condiment pt turta dulce (eu am folosit “Nopti Orientale” de la Sonnentor)
- 1/2 l-ta sare
Intr-un bol se amesteca ingredientele lichide iar in altul, cele uscate.
Se combina ambele tipuri de ingrediente si se amesteca bine.
Se unge o tava cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna amestecul in tava si se da la copt la foc potrivit pentru 30 minute. Acum depinde de marimea tavii timpul de coacere – eu am avut o tava mai mare si mi-au trebuit doar 15 minute asa ca e bine sa verificati pentru a nu se arde.
Dupa ce este coapta se lasa sa stea 5 minute in tava, apoi se scoate pe un gratar la racit.
Cand este rece se taie in patratele si se pun intr-o cutie cu capac. Turta se face mai buna pe zi ce trece! Se poate pudra optional cu zahar pudra.