contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Turta Dulce Cu Martipan

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


La noi astazi, in bucatarie, s-a strecurat tiptil Craciunul :P
...cu aromele lui seducatoare de scortisoara si martipan...caci da, in componenta acestor figurine dulci de turta dulce se regaseste martipanul ;)
Urmeaza sa va mai arat o varianta, cu miere, la fel de atragatoare...sper doar sa nu ma prinda Craciunul cu pozele neslefuite prin calculator :)))
Ingrediente pentru cca. 50-60 bucati:
- 300 g. faina
- un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara
- un varf de cutit cuisoare macinate
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 80-100 g. zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 100 g. martipan
- 150 g. unt rece
- 1 ou
- 1 albus
- 230-250 g. zahar pudra
- coloranti alimentari
- bombonele pentru ornat
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu zahar, zahar vanilat, sare, condimente si bicarbonat de sodiu.
Se adauga martipanul dat pe razatoarea mica si untul in bucati.
Se framanta totul repede cu mainile; se adauga oul si se amesteca pana se obtine un aluat uniform.
Se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider pentru cca.1, 2 ore (ideal ar fi toata noaptea)


Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
Se pregateste suprafata de intins :P...eu am infoliat toata masa pentru chestia asta :))
...daca vreti sa faceti la fel, umeziti usor masa inainte de a "lipi" folia, ca sa nu aveti batai de cap :))
...ah, si mai bine injumatatiti aluatul, pentru a-l manevra mai bine (...stiindu-se,oricum, faptul ca nici caldura palmelor nu prea ii prieste :D)

 


Pregatiti-va "arsenalul" de lupta :))


Se intinde aluatul, deci, pe o suprafata presarata cu faina, la o grosime de cca. 3-4 mm.
...in traducere libera ar fi: nici prea subtiri dar nici prea groase :P
Se stanteaza motive diferite (inimioare, braduti, stelute, etc.)

 


Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza formele din aluat pe ea:


Se coc cca. 12-15 minute, apoi se lasa sa se raceasca:


Scoateti-va la iveala intreaga colectie de ornamente, geluri cu zahar, etc :P


Se bate albusul (nu foarte tare) si se adauga zaharul pudra in ploaie. Se imparte in mai multe parti si se coloreaza diferit, cu cateva (mai multe :P) picaturi de colorant lichid.
Eu, dupa cum vedeti si-n poza, am avut 3 parti colorate si una alba:


Se vopsesc apoi formele...eu am ales o pensula de bucatarie, dar la fel de bine puteti folosi o lingurita:

 


Se deseneaza ce e de desenat :P
...aici e Cipi meu iubit in actiune :)


Se presara deasupra bombonele colorate (tot el a facut si chestia asta :P)
Pupici, Cipiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!! :))


Se lasa minim 10-15 minute sa se usuce in tava:


...si se transfera pe un gratar, de unde se vor aseza mai apoi pe platouri pentru a fi degustate :))


Le puteti lasa si simple, cu cateva globuri (da, alea rosii asta sint :D) si doar creionandu-le conturul :)


...sub bradul nostru de Craciun, impodobit de Bogdi meu drag :)


Am pastrat cateva si pentru voi :)


Foarte bune si aromate!!!
...am dedus asta din rapiditatea cu care dispareau de pe platou :P


Articol recomandat de savalaura.blogspot.com