Turta Dulce Cu Martipan
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
La noi astazi, in bucatarie, s-a strecurat tiptil Craciunul :P
...cu aromele lui seducatoare de scortisoara si martipan...caci da, in componenta acestor figurine dulci de turta dulce se regaseste martipanul ;)
Urmeaza sa va mai arat o varianta, cu miere, la fel de atragatoare...sper doar sa nu ma prinda Craciunul cu pozele neslefuite prin calculator :)))
Ingrediente pentru cca. 50-60 bucati:
- 300 g. faina
- un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara
- un varf de cutit cuisoare macinate
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 80-100 g. zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 100 g. martipan
- 150 g. unt rece
- 1 ou
- 1 albus
- 230-250 g. zahar pudra
- coloranti alimentari
- bombonele pentru ornat
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu zahar, zahar vanilat, sare, condimente si bicarbonat de sodiu.
Se adauga martipanul dat pe razatoarea mica si untul in bucati.
Se framanta totul repede cu mainile; se adauga oul si se amesteca pana se obtine un aluat uniform.
Se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider pentru cca.1, 2 ore (ideal ar fi toata noaptea)
Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
Se pregateste suprafata de intins :P...eu am infoliat toata masa pentru chestia asta :))
...daca vreti sa faceti la fel, umeziti usor masa inainte de a "lipi" folia, ca sa nu aveti batai de cap :))
...ah, si mai bine injumatatiti aluatul, pentru a-l manevra mai bine (...stiindu-se,oricum, faptul ca nici caldura palmelor nu prea ii prieste :D)
Pregatiti-va "arsenalul" de lupta :))
Se intinde aluatul, deci, pe o suprafata presarata cu faina, la o grosime de cca. 3-4 mm.
...in traducere libera ar fi: nici prea subtiri dar nici prea groase :P
Se stanteaza motive diferite (inimioare, braduti, stelute, etc.)
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza formele din aluat pe ea:
Se coc cca. 12-15 minute, apoi se lasa sa se raceasca:
Scoateti-va la iveala intreaga colectie de ornamente, geluri cu zahar, etc :P
Se bate albusul (nu foarte tare) si se adauga zaharul pudra in ploaie. Se imparte in mai multe parti si se coloreaza diferit, cu cateva (mai multe :P) picaturi de colorant lichid.
Eu, dupa cum vedeti si-n poza, am avut 3 parti colorate si una alba:
Se vopsesc apoi formele...eu am ales o pensula de bucatarie, dar la fel de bine puteti folosi o lingurita:
Se deseneaza ce e de desenat :P
...aici e Cipi meu iubit in actiune :)
Se presara deasupra bombonele colorate (tot el a facut si chestia asta :P)
Pupici, Cipiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!! :))
Se lasa minim 10-15 minute sa se usuce in tava:
...si se transfera pe un gratar, de unde se vor aseza mai apoi pe platouri pentru a fi degustate :))
Le puteti lasa si simple, cu cateva globuri (da, alea rosii asta sint :D) si doar creionandu-le conturul :)
...sub bradul nostru de Craciun, impodobit de Bogdi meu drag :)
Am pastrat cateva si pentru voi :)
Foarte bune si aromate!!!
...am dedus asta din rapiditatea cu care dispareau de pe platou :P