contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Türk Ev Mantısı / Homemade Turkish Dumplings

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

manti 8

Cat mi-e dor de Istanbul… De Turcia, si de toti prietenii mei… Astazi m-am trezit cu o pofta enorma de mancare turceasca, asa ca am sarit din pat, am baut o cafea tare si m-am pus pe framantat aluatul pentru mantı. Nu mai mancasem de mai bine de 3 ani, si nu inteleg de ce nu am facut pana acum, daca tot fac tortellini, ravioli si alte treburi de om cu rabdare de nebun, destul de des. *__* Poate parea complicat, insa daca taiati patratele mai marisoare, le terminati imediat. Gustul e acelasi, vor avea nevoie doar de cateva secunde de fiert in plus, si atat. Iaurtul cu usturoi face toata treaba, nici nu mi-as imagina vreodata manti fara el, iar untul fierbinte cu fulgi de ardei iute care sfaraie peste toata treaba asta, completeaza perfect gustul. Sunt buni… Buni tare !! Incercati-i si nu o sa va para rau.

Ingrediente pentru 5-6 portii:

400 g faina

2 oua

100-200 ml apa

1 lingurita sare

350-400 g carne tocata miel (sau amestec cu vita)

1 ceapa mare rasa

cateva fire patrunjel tocat marunt

400 g iaurt grecesc (sau unul dens,eventual lasat la scurs)

2-3 catei usturoi zdrobiti

3-4 linguri unt

fulgi de ardei iuti sau praf de chilly

sare, piper, menta, oregano

Mod de preparare:

Punem faina intr-un castron si facem o gropita in mijloc, unde spargem ouale, punem sarea si cca 100 ml apa usooor calduta. Batem bine cu o furculita, incepand sa  adunam incet incet faina de pe margini, pana aluatul incepe sa prinda forma. Rasturnam pe blatul de lucru si incepem sa framantam. Daca aveti masina de paste, trebuie sa faceti un aluat putin mai tare, sa nu se lipeasca. Daca intindeti cu facaletul, lasati-l mai moale. Eu am ales o cale de mijlloc, un aluat de consistenta "lobului urechii", cum spun turcii. Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam sa se odihneasca pana pregatim umplutura.

Amestecam bine carnea tocata fin cu o ceapa mare data prin razatoare, cateva fire de patrunjel tocat marunt, sare, 1 lingurita piper, menta si oregano.

Impartim aluatul in 2, acoperim cu folie alimentara bila ramasa, sa nu se usuce si intindem cu facaletul sau cu masina de paste. Atentie, pudrati mereu fasiile de aluat in timp ce le treceti prin masina de paste! La fel si cu facaletul, pudrati bine sub foaia de aluat, sa nu se lipeasca de blatul de lucru in timp ce ilintindem. Taiem intai vertical, apoi orizontal, obtinand patratele de 2x2 cm sau 3x3 cm, cum am facut eu, sa termin mai repede. *__*

Umplem patratelele de aluat cu carnea tocata, apoi le acoperim cu o folie de plastic, sa nu se usuce. Odata uscat, aluatul nu se mai lipeste. Eu am taiat o punga alimentara mare, si am pus-o deasupra.

Manti 1

Unim doua laturi, cu ajutorul degetului mare si al aratatorului, apoi impingem degetele unul spre altul. Presam usor, sa se lipeasca. Si gata ! Din poze se intelege mai bine. *__*

manti 6

Radem fin sau zdrobim 2-3 catei de usturoi in iaurtul grecesc, sau unul normal, gras, lasat la scurs intr-o sita foarte fina. Amestecam bine.

manti 11

Topim untul intr-o tigaie mica, iar deasupra punem praful sau fulgii de ardei iute, sau chiar pasta de ardei iute, daca avem. Atentie, sa nu ardem untul, cand incepe sa bolboroseasca punem fulgii de ardei, lasam cateva secunde pana se coloreaza uleiul, si luam de pe foc.

Fierbem minunile ca pe paste, doar ca punem mai putina sare, cam 1 lingurita, si o lingura de ulei, pentru a preveni lipirea. Cand se ridica la suprafata, sunt gata. Testati, totusi! Luati unul si vedeti daca e gata. Nu ii fierbeti minute in sir, e de-ajuns foarte putin timp. Scurgem bine, punem in farfurii, punem deasupra fiecareia putin iaurt cu usturoi, iar la final, plimbam cu o lingura untul pregatit mai devreme.

manti 10

Se mananca imediat, cat sunt fierbinti. Sunt una din rarele placeri ale vietii, va asigur! Daca inca nu i-ati incercat, va sfatuiesc sa o faceti. Pentru cei care au masina de paste e floare la ureche, cu toate ca nu e greu nici daca intindem cu facaletul. Eu intr-o ora jumatate am facut 1/2 din cantitate, pentru 3 persoane, de la aluat pana la servit. Nu e mult, dupa parerea mea. Dupa masa, am terminat de facut si restul, i-am intins pe un fund pudrat cu faina si i-am lasat la uscat, pana seara. Apoi i-am pus intr-o punga, am inchis-o ermetic si am pus-o in congelator. Abia astept sa-i mancam din nou. *__*

manti 2

Afiyet olsun!