Tulumba
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Aluatul oparit poate fi folosit in f. multe retete, una mai buna decat cealalta.
Churros / Eclere / choux a la creme / Gougere / Rulada cu ciuperci
Dulcele de azi cu nume haios, are radacini turcesti si desi seamana cu gogosile spaniole (churros) la metoda de pregatire, la final fiecare o ia pe alt drum.
Sirop:
se pun la fiert 300ml apa + 2--g zahar + zeama de la 1/2 lamaie
- se targe de pe foc cand zaharul e topit si se lasa deoparte pana s-a racit complet (f important)
- consistenta siropului trebuie sa semene cu cea a mierii, nu atat de densa totusi :)
Aluat:
300ml apa+ 30g unt se pun intr-o cratita pe foc, cand incepe apa sa clocoteasca se adauga dintr-o data 200g faina si un praf de sare. Se amesteca pana ce aluatul se desprinde de peretii cratitei si nu exista urma de cocolos.
Se lasa la racorit, apoi se adauga pe rand 3 oua. Aluatul nu este curgator, dar nici din cale-afara de vartos. Se toarna aluatul intr-un 'buzunaras'' inarmat cu o forma cu modelul din foto (diamentrul 1cm) si se incepe prajirea tulumbelor in baie de ulei.
Uleiul trebuie sa fie incins pe mijlociu mare, tulumbele de cca 10cm lungime, se scapa delicat in ulei si se prajesc pana sunt aurii.
Am folosit o foarfeca sa tai fiecare tulumba la lungimea potrivita (se poate rupe aluatul si cu mana).
Se scot pt cateva secunde pe hartie absorbanta, apoi, asa fierbinti, se pun in sirop pt cateva clipe, se rotesc sa fie toate partile bine inmuiate in sirop si se pun pe o farfurie curata.
Se servesc reci.