Trunchi De Copac, Sarat
Sursa Trunchi de copac, sarat
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sint sigura ca ati mai auzit/vazut/savurat pana acum un "trunchi de copac" :P, dar poate nu neaparat unul sarat :)))
Ei bine, eu aveam ideea asta in cap de cativa ani deja (la Paperina am vazut pentru prima oara asa ceva), si cum tot nu am ajuns sa va arat de sarbatori o buturuga adevarata, cu ciocolata din belsug :D, am optat pentru varianta sarata a ei :)
Excelenta alegere, as zice, eu si toti cei care s-au bucurat de prezenta si gustul ei nemaipomenit!!!
Ar fi o aparitie spectaculoasa pe masa voastra de revelion ;)
...caci la noi, desi s-a vrut a fi asa, nu va mai fi posibil, fiindca nu au mai ramas decat "cioturile" :))))
Ingrediente:
Aluatul de rulada:
- 100-120 g. faina
- 100 g. unt sau ulei
- 500 ml. lapte
- 5 oua
- sare, piper, boia dupa gust
Umplutura:
- 300 g. sunca
- 200 g. cascaval
"Scoarta" copacului :P
- 100 g. unt
- 100 g. branza dulce
- 50 g. branza sarata (telemea)
- 50 g. sunca sau salam
- 2, 3 linguri smantana (acra)
- 2, 3 linguri maioneza
Mod de preparare:
Se topeste untul pe foc mic, intr-o tigaie incapatoare. Se incorporeaza faina, amestecand continuu, apoi se adauga, treptat, laptele (fierbinte); se amesteca in permanenta pentru a nu face cocoloase. Dupa cca. 3-4 minute, se ia tigaia se pe foc si se lasa la racit.
Cand s-a racit, se adauga galbenusurile frecate cu putina sare, albusurile batute spuma, piper si boia. Se amesteca usor, de jos in sus, pentru a nu ingloba prea mult aer. Vrem sa fie pufoasa, nu?! :P
Se toarna compozitia intr-o tava (de la aragaz) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu margarina si presarata cu faina. Se coace la foc potrivit (180 C) timp de cca. 25 de minute.
Aluatul copt se rastoarna pe un servet usor umezit; se aseaza feliile de sunca si cascaval si se ruleaza (se infasoara din nou in servet). Se pastreaza astfel pana la servire.
Se poate servi asa, simpla, sau se poate transforma intr-un trunchi spectaculos de copac :P
Se prepara "glazura" sarata, amestecand toate ingredientele. Se unge rulada si se trece cu o furculita deasupra, pentru a imita cat mai bine trunchiul de copac. Se taie apoi "cioturi" din rulada, eu doar unu' fiindca iubesc natura :D, si se orneaza cu foi de salata, melcisori din sunca si ciupercute din oua :)
A fost un deliciu si o bucurie de nedescris pentru Bogdi si prietenii lui, care mi-au devorat-o deja :)))))
...poate fac alta de anu' nou, sa vad cum ma misc :D
Sa aveti pofaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! :P
P.S. Umplutura, cat si "scoarta" copacului, pot fi diverse :P
Puteti folosi in loc de sunca si cascaval, carnea fiarta si tocata de la un pui (foarte bine condimentata) si amestecata cu o lingura smantana, sau cu carne tocata de porc si vita, prajita putin cu ceapa, ciuperci, etc. iar pentru uns o cutie de ton in ulei, bine scurs, amestecat cu unt ;)