Triunghiuri Cu Miere
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta Triunghiuri cu miere
Aluatul: 400 g faina, 200 g miere, 150 g zahar tos, 4 oua mari, 200 ml lapte, 100 g unt, o lingurita cu virf gem din coji de portocale sau numai coaja rasa de la o lamiie si o portocala, un praf de copt, 50 g nuci taiate in felii, 50 g stafide inmuiate cu o lingura de rom, un virf de lingurita sare, 15 ml rom pentru albus.
Glazura: 400 g zahar, 100 g cacao, 200 ml apa, 300 g unt, 250 g nuci macinate.
Se unge cu margarina solida si se tapeteaza cu faina o tava mare de aragaz. (Se poate coace si in tava mai mica de cea 26/42 cm; foaia va iesi mai groasa). Se cintareste un castroa de cea 3 1, apoi direct in el, se cintareste mierea; se adauga 50 g zahar, untul topit (dar rece), galbenusurile, aromele, laptele, sarea, stafidele impreuna cu romul si nucile. (Gemul, daca este cu sirop, se amesteca cu mierea; daca este mai vechi si intarit, se taie in bucatele in faina, ca sa nu se lipeasca bucatelele intre ele, adaugindu-se odata cu aceasta). Albusurile se bat spuma, se adauga restul de 100 g zahar si romul (nu zeama de lamiie) si se bat in continuare, pina cind se intaresc din nou, ca o zapada. Spuma se desarta in restul compozitiei si se amesteca cu telul, de 6—7 ori, numai prin rasturnare, apoi se presara deasupra toata faina, impreuna cu praful de crescut si se amesteca tot cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pina cind se incorporeaza; nu se amesteca prea mult, ca sa ramina compozitia spumoasa. Dupa aceea, se desarta in lungul tavii, se aduna repede de pe vas cu lopatica din plastic si se niveleaza. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit dinainte si se lasa 30 minute, la foc mijlociu. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca in tava, apoi se taie in patrate cu latura de 5 cm care se scot din tava si, cu un cutit bine ascutit (ca sa nu se farimiteze marginile), se taie, la rindul lor, pe diagonala, in triunghiuri.
intr-un castron de 2 1, se pune zaharul amestecat cu cacaua, neaparat cernuta prin sita de sirma inoxidabila, se dilueaza cu apa fierbinte, adaugata treptat, apoi se amesteca pe foc mic, ca sa fiarba citeva clocote, 1—2 minute, pina se ingroasa putin, ca atunci cind se ridica lingura din sirop, aceasta sa ramina glasata pe dosul ei, in strat uniform si subtire. Dupa aceea, se ia de pe foc, se adauga tot untul moale, taiat in bucati, se amesteca pina cind se topeste tot si se omogenizeaza perfect cu siropul. Daca s-a racit prea mult, se tine castronul tot timpul pe un vas cu apa mai calda (nu fierbinte), ca glazura sa se mentina tot timpul fluida, schimbind apa, cind aceasta se raceste.
Pe masa, se intinde o foaie de nailon si se pun toate la indemina: nuca macinata, glazura, triunghiurile. Se infige o furculita in fiecare triunghi care se introduce in intregime, numai o clipa, in glazura, se ridica repede si se tine deasupra vasului, pina cind se scurge bine, apoi se trece numai cu o latura prin nuca macinata si se asaza pe acea latura, pe foaia de nailon, lasindu-1 sa se usuce 4—5 ore (insa nu complet); se trece, apoi, tot triunghiul prin nuca macinata sau prin nuca de cocos rasa (cea 200 g). Se procedeaza in acest fel, ca sa nu se consume prea multa nuca.
Este o prajitura foarte spornica si se pastreaza mult timp, in punga de nailon, la frigider.