Triunghiuri Cu Branza – Si Cu Varza Murata Jumate
articol scris de Lorellei blog matzagateste.irinasasu.ro
Reteta preluata de la Laura Adamache (aici originalul)
Periodic, cam o data la cateva luni experimentez anumite… pofte. Asta ca sa nu le spunem obsesii. Mi se pune pata pe cate un aliment si il folosesc in tot ce gatesc. Pur si simplu atunci cand merg la cumparaturi mi se… lipeste de mana
Un asemenea exemplu ar fi varza murata, caci aceea proaspata nu a fost niciodata in gratiile mele. Prin luna martie anul curent ca sa vorbesc asa precum un cronicar corect m-a apucat o pofta terrrribilaaa de varza murata. Si mai exact de… placinte cu varza murata. Chestia misterioasa este ca eu una nu-mi aduc aminte sa fi mancat vreodata palcinte cu varza de orice fel, dar… te pui cu pofta…
Drept urmare am executat prima mea reteta cu… drojdie… uuuu…. scary.. Chiar imi vine sa rad cand ma gandesc la spaima de atunci Singura problema a fost ca reteta pe care am gasit-o pe net era cu… branza, insa m-am gandit ca nu are ce sa strice daca fac jumate cu branza (erau cu branza nu puteam renunta la prima iubire in favoarea verzei… exclus!) si jumate cu varza murata. Si iata cum am facut:
Ce am folosit:
Pentru aluat:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie
- 275 gr apa
- 4 linguri ulei masline sau floarea soarelui
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
Umplutura:
- Branza telemea
- Varza murata (puteti folosi si varza noua, mie nu-mi place de aia nu am folosit-o)
- Ceapa
- Marar
Pentru uns:
- suc de rosii
- susan sau mac sau si si sau deloc… cum vreti
Am pus drojdia intr-un pic de apa calda, am frecat-o un pic sa se dizolve, am pus o lingurita de zahar si am presarat un pic de faina deasupra. Am lasat-o cam 10 minute langa foc sa se infoaie un picut. Am aprins cuptorul la 200 grade. Am cernut faina intr-un lighean, am pus deasupra drojdia usor crescuta si uleiul. Aqpoi am adaugat putin, cate putin apa, tot amestecand intre ture. Dupa ce s-a inchegat un pic aluatul, l-am pus in robotica si l-am invartit un pic (vreo 5-7 minute cam asa). Inainte de ultima tura de invarteala am adaugat si sarea. Am scos aluatul l-am mai framantat un picut cu manuta, apoi l-am lasat la crescut cam 1 ora, o ora jumate, la loc caldut. Cat a crescut zapacitul de aluat, m-am ocupat de umplutura cu varzuca. Am pus ceapa taiata fin intr-o tigaie cu apa si am lasat-o un pic sa se inmoaie, apoi am adaugat varzuca taiata fideulta, am amestecat un pic, am pus un pic de sare si un pic de piper. Am pus deasupra un capac si am lasat acolo sa se mermeleasca vreo 10 minutele. La final, inainte sa sting focul am pus o legatura de marar taiata.
Am intins aluatul pe masa infainata si am taiat patratele. Am pus o furculita de umplutura in fiecare patrat (am facut o tava cu varza si una cu branza), apoi am luat o margine si am trecut-o peste cealalta formand un triunghi. Am “sigilat” triunghiul cu furculita. Am uns fiecare triunghi cu sos de rosii si am presarat deasupra susan. Am bagat tava la cuptor si le-am lasat vreo 30 minute, insa nu a fost bine, s-au uscat. In reteta originala, Laura spunea ca trebuie tinute 15-20 minute si evident… avea dreptate Nu le tineti mai mult, e pacat, sunt tare bunute.
Mi-au iesit ele cam uscate, dar am fost destul de multumita pentru prima incercare cu aluat dospit.