contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Triple Chocolate Cake / Tort "3 Ciocolate"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Triple chocolate cake 5wtr

Miercuri a fost ziua de nastere a logodnicului meu, care venereaza Zeul Ciocolatei si toate formele in care acesta se "reincarneaza". *__* Asa ca ce altceva puteam sa fac, decat un tort care sa contina cel putin 3 tipuri de ciocolata? Dupa un lung brainstorming am ajuns la concluzia ca voi face un pandispan de cacao, taiat in 3, insiropat cu un imbatator sirop cu brandy, umplut cu un mousse de cicolata cu lapte, apoi altul de ciocolata alba, imbracat si decorat cu ciocolata amaruie. Si cu ce altceva puteam incorona mai bine aceasta creatie divina, decat cu muuuulte fructe de padure, ale caror gust acrisor a contrastat minunat cu dulceata tortului? Pare lung procedeul, din cauza explicatiilor mele exagerat de detaliate, insa e chiar usor de facut, credeti-ma pe cuvant. *__*

Ingrediente pentru pandispan de cacao:

7 oua

210 g zahar

180 g faina

30 g cacao

un varf cutit sare

Ingrediente pentru mousse de ciocolata cu lapte:

200 g ciocolata cu lapte

125 g frisca lichida

3 g gelatina (1,5 folii)

300 g frisca batuta

Ingrediente pentru mousse de ciocolata alba:

200 g ciocolata alba

125 g frisca lichida

4 g gelatina (2 folii)

300 g frisca batuta

Ingrediente pentru sirop:

200 ml apa

200 zahar (eu am pus mai putin)

un paharel de brandy

Ingrediente pentru ganache:

100 g ciocolata amaruie

100 g ciocolata cu lapte

70 g frisca lichida

Pentru fulgii de ciocolata:

1 ciocolata neaparat de menaj sau amaruie, tinuta la frigider 1-2 ore

Mod de preparare pandispan cu cacao:

Collage triple chocolate cake

Reteta pandispanului de cacao este derivata din cea al pandispanului clasic, deci nu facem decat sa inlocuim 30 g faina cu 30 g cacao. Cantitatea ideala de zahar si faina este de 30 g la 1 ou (unul standart are cam 60 g), deci daca vom face unul mic din 4 oua, inmultim numarul oualelor cu 3, si vom folosi 120 g faina, 120 zahar, si-un praf de sare. Easy peasy !

Praful de copt este absolut inutil, chiar ne poate deranja schimband usor gustul si aspectul final, poate crea o cocoasa. Va asigur, creste vazand cu ochii si fara praf de copt. Pandispanul cu cacao este preferatul meu, sunt in stare sa-l fac ori de cate ori fac un tort. (rar :P) L-am descoperit pe blogul Laurei. Merci, scumpa mea !

Mixam ouale cu zaharul si praful de sare timp de 20-25 minute. Cu cat mai mult, cu atat creste mai bine. Cand "scrie", ca in poza de mai sus, e gata, important e sa isi tripleze volumul.

Cernem faina cu cacaoa de 2 ori, dupa care adaugam cate putin, amestecand fooooarte usor, de jos in sus,cu un tel din sarma, din acelea in forma de para. Compozitia trebuie sa rezulte inca pufoasa, chiar daca se mai lasa putin. Poate dura cam mult partea asta insa este fundamentala. Daca incepem sa amestecam cu miscari circulare obtinem un aluat compact in loc de o spuma bine aerisita. Cernem putina faina cu cacao,cufundam telul, ridicam usor, iar cand ajungem sus, scuturam putin. Nu cernem alta faina pana nu e incorporata cea dinainte.

Tapetam forma cu hartie de copt sau cu unt si faina, scuturand bine toata faina in exces. Turnam compozitia in forma, avand grija sa o nu o rasturnam pe toata in acelasi loc. Batem de 2-3 ori de masa, pana apar bule de aer la suprafata. Dam la cuptorul preincalzit la 170°C ,timp de 20-25 minute, dupa care intredeschidem usa cuptorului si lasam blatul la racit inauntru. Daca il scoatem imediat, diferenta de temperatura ne poate creea surprize, deci se poate "lasa". Cand s-a racit cat de cat, il rasturnam pe un gratar, il mai lasam putin, si-apoi il taiem in 3.

Mod de preparare sirop:

Fierbem apa cu zaharul 1-2 minute, dupa care lasam la racit. Cand e rece, adaugam paharelul de brandy sau de orice altceva doriti. Daca nu vreti sa folositi alcool, mariti cantitatea de apa si zahar.

Asezam prima foaie de blat (partea de sus a pandispanului,cea mai "uratica")  pe platoul in care vom servi tortul, si o insiropam, avand grija sa nu exageram, totusi. Deasupra, punem mousse-ul de ciocolata cu lapte. Acoperim cu a doua foaie, o insiropam, iar deasupra punem mousse-ul de ciocolata alba. Inchidem seria cu cea de-a treia foaie de blat, cea care a fost fundul pandispanului, fiindca e cea mai neteda. Aceasta o insiropam pe interior, deci o punem cu partea taiata in sus, o insiropam, iar apoi o intoarcem cu grija peste tort.

Mod de preparare mousse de ciocolata cu lapte si alba:

Ambele mousse se prepara la fel,singura diferenta fiind ca la cea cu ciocolata alba punem 2 folii de gelatina, nu 1,5 ca la cea cu lapte. Punem frisca pe foc, iar cand da semne ca incepe sa fiarba, punem ciocolata, amestecam pana la topirea totala, si lasam la racit. Inmuiem gelatina in apa rece timp de 10 minute, o scurgem relativ de apa, si o topim intr-o canita la foc foaaarte mic, doar cat sa se topeasca. Daca incepe sa fiarba isi pierde proprietatile. Cand s-a topit, o turnam peste ciocolata si amestecam bine cu un tel. Batem frisca, (aceasta, in stare lichida, trebuie tinuta macar cateva ore la frigider, daca e calda riscam sa se taie) dupa care turnam peste ea ciocolata cu gelatina, deja rece. Incorporam ciocolata in frisca, cu miscari usoare, de jos in sus, ca la pandispan.

justlove-4

Mod de preparare ganache:

Topim pe bain marie ciocolata amaruie si cea cu lapte, impreuna cu frisca lichida. Lasam la racorit 2-3 minute, dupa care, cu un cutit cu lama lata sau cu o spatula, luam din ganache si intindem intr-un strat subtire.

justlove-5

Mod de preparare fulgi din ciocolata:

Punem o ciocolata amaruie sau de menaj la frigider timp de 1,5 – 2 ore. Cu un instrument de curatat cartofii, sau chiar cu un cutit, "curatam" tableta de ciocolata pe margini. Pot iesi si carlionti, depinde mult de temperatura ciocolatei. Am folosit amaruie, fiindca e cea cu continutul cel mai ridicat de cacao, deci cea mai rezistenta la temperatura camerei. Daca vreti sa-i faceti din alt tip de ciocolata, dati-i imediat la frigider,unde trebuie sa stea macar 15 minute inainte de a-i folosi.

Tortul meu a stat peste noapte in frigider, si l-am "imbracat" a doua zi, asa ca ganache-ul se intarea destul de repede. Am intins intai partea de deasupra. Am inceput apoi sa imbrac bordul, cate 10-15 cm, dupa care am inclinat usor tortul, si am presarat deasupra fulgii de ciocolata, apoi am mai intins o parte din ganche, si tot asa. Nu am vrut sa risc sa nu mi se mai lipeasca fulgii. *__* Daca nu e rece tortul, nu e nevoie sa faceti treaba asta.

Triple chocolate cake

Puteti decora cum stiti voi mai bine, puteti scrie pe el cu ciocolata alba, sau cu "creioane" speciale pentru asta, sau puteti face ca mine, si anume orna cu fructe. Triple chocolate cake 2

A placut tuturor aspectul tortului, deci cred ca nu ati da gres impodobindu-l in felul asta, punand pe ici-colo si cate-o frunzulita de menta, pentru un plus de culoare.

Triple chocolate cake 3 wtr

Gustul banuiesc ca vi-l imaginati… A fost divin ! Si asta o spun eu, care nu sunt un fan al ciocolatei.

Triple chocolate cake 6wtr

Pentru niste felii perfect taiate, treceti lama cutitului prin flacara aragazului cateva secunde, apoi taiati. Iar dupa fiecare taiere, stergeti lama cu un servetel. Nu am poze foarte frumoase cu sectiunea, fiindca le-am facut in maaaare graba, spre seara, fara lumina buna… Si nu am mai avut nici macar o felie pe a doua zi, fiindca l-am impartit imediat la rude, vecini si prieteni. Dar au aratat bine feliile, oricum. *__*

Triple chocolate cake 4 wtr

Cam atat, sper ca v-a placut !



Articol recomandat de ana-maria-ciolacu.blogspot.com