contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Trancaneli Si Cateva Cumparaturi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Stiu ca nu am descoperit vreo chestie noua, vreau doar s ao confirm si mai stiu ca trancanelile zilnice sunt departe de stirile foarte importante, cum ar fi cea legata de mastectomia Angelinei Jolie, dar na, suntem si noi niste fire de nisip pe aici, chiar daca nu ne vedem printre atatea stiri importante.

Ma gandeam ca se spune de mult si de multi ca barbatii sunt mai buni bucatari, am auzit si niste teorii, de ce anume este asa (spuse de bucatari destul de celebri) si vreau doar sa confirm. Da, ca meserie de bucatar, de departe intra in apanajul sexului tare si mare. Nu este o chestiune de talent sau genetica, este efectiv, va pot spune cu mana pe pitpalac, treaba pur fizica si de timp. Femeile (vorbesc la modul general, da? nu discutam de exceptii) gatesc instinctiv si din nevoie fac o arta ascunsa la ele acasa, in sanul familiei. Barbatii au sansa de a deveni mai cunoscuti, efectiv din cauza naturii meseriei.

Implicarea fizica si temporala, chiar la un nivel mai de jos, fara sa ne gandim la ce masterchefi se promoveaza la TV sau pe la Paprika, este uriasa. Un bucatar care reuseste sa aleaga calea asta in viata, fara a fi impins de la spate de o meserie anterioara, de un premiu castigat in vazul lumii, de surle si trambite, deci unul normal, de carciuma, restaurant, birt, bistro, cantina, este efectiv sclavul meseriei.

In afara de faptul ca munca implica o parte fizica destul de importanta (auci coloana mea), efectiv nu ai timp de nimic altceva decat asa, cand job-ul asta te lasa, cand cazi la pat sau cand iti schimbi incadrarea.

Munca de bucatar de jos (repet, nu discut despre cei ce apar la interval) iti mananca zilele, iti scurteaza noptile, cand toti au liber bucatarul e ocupat, cand sunt sarbatori in familie, artistul nevazut al polonicului e la treaba.

Si normal ca cei mai multi bucatari sunt barbati, in general femeile stau acasa cu copiii, mai au si de spalat, calcat o rufa, o curatenie, un caine, o pisica, o sarma pentru neamuri. Asadar pur conjunctural sintagma cu “barbatii sunt mai buni bucatari” a devenit o frumoasa legenda urbana. Ca si in cazul ginecologilor, nu sunt mai buni neaparat, sunt doar mult mai multi si, cum este o meserie a orgoliilor (o,da, Doamne, da) stiu sa isi areate mai bine in public, ma iertati, cojones.

In alta dezordine de idei daca am ajuns la apogeul prostiei (munca multa si pe gratis), azi mi-am luat o zi libera. Nu de la prostie, de la munca aia, am treaba cu pijkoata la doftori si mai am si treaba prin casa, cand muncesti gratis in general iti permiti luxul unei zile libere in timpul saptamanii.

Si am fost la cumparaturi pentru ca imi trebuia neaparat cate ceva: carne, orez (da, v-ati prins, am comanda de sarmale), dentastix, adapatoare pentru papagali si portocale. Astea erau pe lista mea mentala, fireste ca am mai gasit cate ceva care mi-a atras atentia, nu va imaginati chestiuni de lux sau trendi, ca nici sparanghelul de saptamana trecuta nu l-am terminat si am creveti de un an in congelator (cica termen de garantie sapte luni, sa ma pupe).

In primul rand, daca va duceti la Auchan, au promotie la chestii de bucatarie. Pe culoarul cu promotii. Cani, farfurii, inoaxe, ligheane, lighenuse, castroane si castronele, cutii si cutiute, tot felul de traznai. Cu un efort supraomenesc am trecut fara sa cumpar macar un castronel de un leu.

Voiam sa iau un orez normal, banal, l-am ales pe cel de la Scotti efectiv din cauza ambalajului, iar ce m-a impresionat a fost marea de modele, tipuri, culori, soiuri de orez de la Auchan. In viata mea nu am vazut mai multe la un loc, pe cat de slaba este oferta la tipuri de paste, pe atat de bogata este la modele de orez.

Ca Scotti foloseste orez romanesc, stiam, acum i-a dus mintea sa scrie si pe ambalaj, nu stiu altii cum sunt, dar la mine a functionat marketingul lor.

Culmea e ca in Romania, orezul a fost cultivat pentru prima oara chiar de Italieni, in 1786, cand, experimental, familia Avizzi a folosit un canal care alimenta cu apa pescariile din localitatea Topolea, judetul Timis, pe malul lacului Barzova.

(sursa care continua cu istoria zonei unde se intalnea canalul talianului)

Trec de la orez la Butter Milch. I-am intrebat pe toti, bai, ce e ala, cica un fel de lapte batut. Cei de la Muller au adus produsul in magazin, fireste ca am luat de curiozitate (la pret e ca sana, kefir, din astea), am gustat, nu m-am lamurit. Pe eticheta scrie ca e “zarã” (va explic si de borcanelele alea mici imediat).

Slide1

Slide2

Caut pe net ce e aia zarã si aflu pe info-net ca este ceea ce ramane de la baterea untului (deci tot un zer), combinat cu bacterii, deci un subprodus. Noroc cu netul, e drept ca unele informatii se gasesc mai greu decat cele legate de magnificele tigai delimano sau draicucar (nu uitati, nu va spalati, dry cooker sa va luati) ca uite asa am aflat si eu ce e Butter Milch (milk) desi, logic ca si numele spune cam ce e.

Si despre borcanele, cum imi faceam repriza de odihna printre rafturi, mi-au sarit in ochi la raionul de bulioane si alte rosii impachetate. Sunt niste borcanele mici-mici, cam un leu, cu bulion. Conservele sunt ceva mai ieftine, sub un leu, dar borcanelele astea sunt geniale pentru condimente, pariu ca daca s-ar gasi de cumparat ca borcanele de condimente ar costa minim un leu si nici nu ar avea bulion in ele.

Daca aveti prafuri aromate la casa voastra va zic eu ca merita sa bagati un ochi dupa ele.

Si cam asta, in rest am remarcat ca iar a sarit pretul la carne (nu am mai cumparat de mult), iar sunt chestii anacronice, de exemplu carnea de lucru e mai scumpa decat spata dezosata, sibienii isi iau nasul la purtare (adica “de sibiu” se extinde nu numai asupra branzeturilor, aparura si o droaie de conserve cu chestii “de sibiu”, nu zic doar de aia de la scandic).

Am luat si o conserva de varza cu ciolan de la Scandic (desi au produse cam scumpe) ca am citit pe net ca e fenomenal de buna, vreau sa vaz daca e mai buna decat varza mea de la cantina care e mai multa si mai ieftina :D

rororo