Traditii Culinare: Japonia
articol scris de inbucatariecutata blog inbucatariecutata.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiţionale sunt: peştele şi alte produse marine, zarzavaturile şi orezul. Peştele este deseori servit crud, ceea ce necesită ca el să fie foarte proaspăt şi să fie tăiat cu un cuţit bine ascuţit. Abundenţa produselor marine în apele care înconjoară Japonia şi religia budistă (care este împotriva uciderii animalelor) au făcut ca japonezii să folosească carne, produse lactate, grăsimi animale etc. în mod mai redus.
Condimentele principale sunt produse din soia (sosul soia şi miso- pastă de fasole soia- sau orez (sake, oţet din orez, mirin- un sake dulce). Pentru a menţine gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea foloseşte condimente iuţi, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu (fruct citric), ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō (Zanthoxylum piperitum) sau seminţe uscate şi măcinate ale aceleiaşi plante sanshō.
Mic dejun kaiseki
Există trei feluri de mâncăruri japoneze tradiţionale (meniu complet) care se servesc tot anul (deci nu de sărbători): honzen ryōri (servită la banchete oficiale), chakaiseki ryōri (servite uneori înaintea ceremoniei ceaiului), şi kaiseki ryōri (servite la petreceri sau la restaurantele ryōtei- restaurante care servesc numai mâncăruri japoneze). Alte tipuri de mâncăruri sunt osechi ryōri (servite de Anul Nou) sau shōjin ryōri (mâncăruri budiste vegetariene).
[modifică] Mâncăruri japoneze
* Shirumono sunt supele, care sunt de două feluri: sumashijiru (o supă clară) şi misoshiru (din pastă miso). Ingredientele pot fi peşte alb, diferite moluşte şi crustacee (creveţi etc.), tōfu (un fel de pateu fără miros făcut din fasole soia), carne de pasăre, alge marine etc.
* Yakimono sunt mâncăruri fripte (peşte, moluşte şi crestacee, carne, zarzavaturi).
* Nimono sunt mâncăruri fierte (condimentate cu sare, sos de soia, sake, mirin, zahăr, oţet etc.).
* Agemono sunt mâncăruri prăjite în ulei. Cele mai cunoscute sunt tempura (peşte, zarzavaturi etc. împachetate în aluat nefermentat înainte de prăjire), karaage (ingredientele- deseori carne- sunt acoperite cu făină sau amidon de arorut Maranta arundinacea) sau tatsuage (carne de pasăre condimentată cu sos de soia şi sake înainte de prăjire).
* Mushimono sunt mâncăruri gătite cu aburi. Cea mai cunoscută mâncare este chawan mushi. Alte mâncăruri din această categorie sunt shiomushi (condimentate cu sare) şi sakamushi (condimentate cu sare şi sake).
* Sunomono (peşte crud sau fiert cu zarzavaturi, condimentat cu oţet şi zahăr) şi aemono (peşte şi zarzavaturi acoperite cu o pastă făcută din tōfu, susan măcinat şi miso).
* Gohanmono sunt mâncăruri de orez amestecat cu alte ingrediente: sekihan (orez amestecat cu fasole azuki), takikomigohan (primăvara este orez cu mazăre sau mlădiţe de bambus, iar toamna este orez amestecat cu ciuperci matsutake sau castane. Domburimono sunt mâncăruri unde în castron, peste orezul fiert, se pun tot felul de alte ingrediente (şniţel pané, de exemplu).
* Menrui sunt mâncăruri de tăiţei, servite reci sau calde. Cele mai cunoscute feluri de tăiţei sunt udon, sōmen şi soba. Primele două sunt făcute din făină de grâu, iar soba din făină de hrişcă. Sōmen sunt tăiţei uscaţi, dar udon şi soba pot fi tăiţei uscaţi sau proaspeţi.
* Nabemono sunt mâncăruri pregătite într-o oală mare pe masă, în faţa oaspeţilor. Felurile principale de nabemono sunt mizutaki, yudōfu, udonsuki, kanisuki, shabushabu şi sukiyaki.
Sursa:http://ro.wikipedia.org/wiki/Buc%C4%83t%C4%83rie_japonez%C4%83