Traditie Si Gastronomie Romaneasca- Septembrie 2015
articol scris de lili blog liligospodini.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Oamenii își organizează ocupațiile în funcție de succederea anotimpurilor, astfel toamna se culeg recoltele.
Încă din Antichitate, strangerea recoltei era tratată cu respect și considerată zi sacră.
În luna septembrie, țăranii culeg viile și pregătesc mustul, culeg porumbul iar gospodinele asigură cămările cu bunătățurile făcute din legumele și fructele din grădină .
După minunatele teme propuse de gazdele lunare de până acum, și anume: Gina Bradea, http://pofta-buna.com/, Cerasela Badr el din http://saffronanddates.blogspot.ae/, Simona http://sim0na-world.blogspot.ro/, Sidonia Toncean, http://sidyskitchen.blogspot.ro/ , Margareta Cismasiu, http://margaretacismasiu.blogspot.ro/ si Cristina Iuliana Pana, http://panacris.blogspot.ro/, m-am gandit ca tema acestei luni sa fie “Toamna si darurile ei” .
Deci, sa ne apucam sa facem conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.
Toamna, in culorile ei calde galben-aramii, cu mirosul ei de frunze arse, cu piete intesate de legume si fructe viu colorate, iti lasa gura apa numai cand te gandesti cate bunatati poti pregati.
Obiceiurile toamnei cu prilejul recoltei sunt urmate de cele pentru asigurarea sporului anului următor. Anul agricol propriu zis se sfârșește la Sfântul Dumitru, finalitatea aceasta este marcată de Focul de Sâmendru (Sf. Dumitru) care este specific praznicului. Există și obiceiul de a zdrobi tăciunii de la foc prin grădină și livadă pentru rod bogat, pe mai departe.
Tot la Sf. Dumitru, se împart mâncăruri pentru pomenirea morților precum grâu fiert cu unt, covrigi, lapte, mere, nuci, must și tulburel, toate împreună cu lumânări aprinse.
Ca principale sărbători ale toamnei putem spune că pe data de 8 septembrie, românii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, 14 Octombrie Sfânta Paraschiva, 26 octombrie Sfântul Dumitru, 9 Noiembrie Sfântul Nectarie din Enghina iar pe data de 30 Noiembrie, Sfântul Andrei care încheie toamna calendaristică.
Va astept cu drag la aceasta provocare!!!