contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Totul Sau Aproape Totul Despre Condimente și Ierburi Aromatice (vii)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Rozmarinul

Rozmarinul este foarte bun uscat sau proaspăt, având o puternică aromă de pin. Rozmarinul proaspăt este foarte bun pentru aromarea supelor și fripturilor. Rozmarinul merge perfect cu cartofi, rădăcinoase, gnocchi etc. Sarea de mare și rozmarinul sunt, de asemenea, o combinație uimitoare.

Salvia

Salvia este disponibilă uscată sau proaspătă. Proaspete, frunzele sunt de culoare verde închis și pufoase, având o aromă foarte înțepătoare și pământească. Uscată, pot fi găsită mărunțită sau frunze întregi. Salvia este o altă plantă care poate domina foarte multe alte arome într-un vas, așa că folosiți-o cu moderație. Acesta este adesea asociată cu carnea de păsăre, cu brânză și legume. Frunzele proaspete sunt uimitoare atunci când sunt prăjite într-un pic de ulei de măsline sau unt.

Scorțișoara și cuișoarele

Scorțișoara poate fi găsită sub formă de bețe sau măcinată. Scorțișoara este dulce și picantă în același timp, este extrem de aromată și poate fi folosită atât în preparate sărate, cât și în cele dulci. Scorțișoara merge bine cu mere, carne de vită, ciocolată, în curry, tocănițe și mâncăruri picante, în ceaiuri și cafele aromatizante.
Cuișoarele se găsesc uscate, întregi sau măcinate, aroma fiind o combinație între scorțișoară și ienibahar. Cuișoare măcinate sunt adesea folosite la curry și la copt, iar cuișoarele întregi pentru a adăuga aromă la ciorbe, carne, legume, deserturi, compoturi etc. Ca și la dafin, în cazul în care folosiți cuișoare întregi nu uitați să le îndepărtațit înainte de servire. Pentru că sunt foarte aromate, folosiți cantități mici la început, adăugând altele pe măsură ce simțiți nevoia.

Șofranul

Șofranul este cel mai scump dintre condimente, dar este folosit cu moderație. Șofranul dă o amărăciune minunată produselor alimentare, iar atunci când este utilizat în bucate cu o mulțime de arome dulci sau acide, echilibrează foarte bune gustul. Șofranul ar trebui să fie roșu închis/portocaliu la culoare, iar atunci când este adăugat în preparatele lichide va da acestora o minunată culoare galbenă. Acesta este folosit mai ales la pește și orez, și este un ingredient cheie în paella. Merge foarte bine, de asemenea, cu năut și cu carne de pui, precum și în blaturi.

Tarhonul


Tarhonul este o plantă ierboasă, cu multe ramuri, cu frunze lungi şi ascuţite, de un verde crud, sub formă de lance, originar din nordul Asiei. Tarhonul are o aromă dublă, combinând gustul dulce pătrunzător cu cel dulce piperat, asemănător anasonului. Tarhonul se foloseşte proaspăt, uscat sau „murat” în oţet. Tulpinile tarhonului se adaugă în ciorbe şi tocăniţe, fiind ideale pentru ciorbele a la grec. Este potrivit cu mâncărurile rafinate şi fără gusturi puternice, pe bază de pui, peşte cu legume sau ouă, sosurile de salate şi bazele de muştar, fiind nelipsit din sosurile clasice ale bucătăriei franceze.