Tot Ce Trebuie Sa Stim Despre Oua Si Calitatile Lor Nutritive.
articol scris de naina blog nainakitchen.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Caracterizat printr-un continut bogat in proteine cu valoare biologica inalta si vitamine, oul constituie un produs de baza in alimentatie, fiind consumat ca atare sau in diverse preparate.
Albusul si proteinele
Albusul este de fapt o solutie de albumine, al caror reprezentant principal
este ovoalbumina.
Proteinele din albus au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului – si in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina – atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente.
Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%.
Albusul nu contine grasimi si colesterol.
Galbenusul si vitaminele
Principala proteina a galbenusului este ovovitelina.
De asemenea, galbenusul este o sursa importanta de fosfolipide extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor.
Spre deosebire de albus, galbenusul este bogat in vitamine hidrosolubile
(in special complexul B) si liposolubile (vitaminele A, D, E si K).
Cu exceptia riboflavinei care este distribuita uniform in masa oului, toate celelalte vitamine se gasesc in galbenus.
De remarcat este faptul ca oul nu contine vitamina C.
Galbenusul concentreaza si substantele minerale din ou (fosfor, calciu si fier).
Datorita continutului crescut de grasimi emulsionate, galbenusul are o importanta actiune colecistokinetica; pe de alta parte, prezenta colesterolului in cantitate semnificativa impune limitarea consumului la coronarieni, dislipidemici sau la pacientii cu litiaza biliara.
Consumul saptamanal
Omul consuma oua provenite de la diverse specii de pasari domestice sau salbatice, dar cel mai frecvent se consuma ouale de gaina, care sunt luate drept etalon in descrierea compozitiei si calitatilor nutritive.
Oul crud nu trebuie sa fie consumat ca atare, deoarece este frecvent contaminat microbiologic.
Datorita continutului in proteine cu valoare biologic inalta, cat si a
vitaminelor si mineralelor, oul reprezinta un aliment valoros, fiind indispensabil unei alimentatii corecte, in special in randul copiilor.
In piramida alimentara, oul este reprezentat grafic alaturi de carne si peste, fiind recomandate aproximativ 4 portii pe saptamana (4 oua pe saptamana).
• Gatiti ouale batute sau omleta in vase de teflon fara adaos suplimentar de grasimi.
Sursa articolului www.prokid.ro
Albusul si proteinele
Albusul este de fapt o solutie de albumine, al caror reprezentant principal
este ovoalbumina.
Proteinele din albus au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului – si in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina – atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente.
Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%.
Albusul nu contine grasimi si colesterol.
Galbenusul si vitaminele
Principala proteina a galbenusului este ovovitelina.
De asemenea, galbenusul este o sursa importanta de fosfolipide extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor.
Spre deosebire de albus, galbenusul este bogat in vitamine hidrosolubile
(in special complexul B) si liposolubile (vitaminele A, D, E si K).
Cu exceptia riboflavinei care este distribuita uniform in masa oului, toate celelalte vitamine se gasesc in galbenus.
De remarcat este faptul ca oul nu contine vitamina C.
Galbenusul concentreaza si substantele minerale din ou (fosfor, calciu si fier).
Datorita continutului crescut de grasimi emulsionate, galbenusul are o importanta actiune colecistokinetica; pe de alta parte, prezenta colesterolului in cantitate semnificativa impune limitarea consumului la coronarieni, dislipidemici sau la pacientii cu litiaza biliara.
Consumul saptamanal
Omul consuma oua provenite de la diverse specii de pasari domestice sau salbatice, dar cel mai frecvent se consuma ouale de gaina, care sunt luate drept etalon in descrierea compozitiei si calitatilor nutritive.
Oul crud nu trebuie sa fie consumat ca atare, deoarece este frecvent contaminat microbiologic.
Datorita continutului in proteine cu valoare biologic inalta, cat si a
vitaminelor si mineralelor, oul reprezinta un aliment valoros, fiind indispensabil unei alimentatii corecte, in special in randul copiilor.
In piramida alimentara, oul este reprezentat grafic alaturi de carne si peste, fiind recomandate aproximativ 4 portii pe saptamana (4 oua pe saptamana).
Sfaturi practice
• Fierbeti ouale in loc sa le prajiti.• Gatiti ouale batute sau omleta in vase de teflon fara adaos suplimentar de grasimi.
Sursa articolului www.prokid.ro